DIABLOG – Influencer, Buzzword, Brend, Karijera, Autentičnost, Angažman…

DIABLOG - Influencer, Buzzword, Brend, Karijera, Autentičnost, Angažman...

Prošle godine, točnije 21. studenog održana je konferencija Diablog u organizaciji agencije Dialog komunikacije, uz podršku BBDO Grupe. Ovogodišnja tema bila je autentičnost u influencers marketingu.

 

Hrvatska blogerska scena, iako još uvijek nije ukorak s američkom, u zadnjih nekoliko godina ulazi u zreliju fazu svog razvoja.

Buzzword koji sve češće puni medijske prostore je “influencer”, no o tome što to zapravo znači, na koji način se postaje influencerom, kako se stvara i razvija vlastiti brend te je li moguće od toga stvoriti karijeru, pitanja su na koja ozbiljniji odgovori postoje tek od nedavno.

DIABLOG - Influencer, Buzzword, Brend, Karijera, Autentičnost, Angažman...

Biti originalan, a svoj

Upravo radi razgovora o tim temama, 21. studenog održana je konferencija Diablog u organizaciji agencije Dialog komunikacije, uz podršku BBDO Grupe. Ovogodišnja tema bila je autentičnost u influencers marketingu. Tržište influencera karakterizira izrazita kompetitivnost, stoga je opravdano postaviti pitanje: kako uspješno rasti, surađivati s brendovima, biti originalan, a pri tome ostati autentičan?

Posjetili smo konferenciju te kroz razgovore s influencerima, prezentacije, panele i case studyje saznali odgovore ključnih dionika na ta pitanja. Donosimo najvažnije spoznaje do kojih smo došli.

Dakle, koji su to ključni trendovi u influencers marketingu? Za početak, sve se više govori o važnosti mikroinfluencera – dakle, onih s manjim brojem pratitelja. Oni sa svojom publikom postižu veći angažman, unatoč manjem dosegu – a upravo to je ključan faktor uspješnosti brojnih kampanja.

Također, to je i jedan od razloga zašto i govorimo o razvoju hrvatske influencer scene – brendovi shvaćaju da i manji influenceri imaju puno toga za ponuditi kada je riječ o komercijalnim suradnjama, te se sve više okreću manjim tržištima. Pri tome je u influencers marketingu najvažnija upravo autentičnost, kao ključan zahtjev koji javnost stavlja pred influencere.

DIABLOG - Influencer, Buzzword, Brend, Karijera, Autentičnost, Angažman...

Gdje je budućnost?

Svaki uspješan influencer mora imati povjerenje svoje publike, a njihova vjerodostojnost sve je više pod povećalom. Nadalje, iako je Instagram mreža putem koje influenceri objavljuju najviše svog sadržaja i ostvaruju najviše komunikacije s publikom, brendovi ističu kako žele vidjeti više sadržaja u video-formatu.

Drugim riječima, YouTube, kao i druge platforme putem kojih mogu plasirati video-oglase, vide kao budućnost, te ističu kako je nedovoljno kreatora sadržaja spremno uložiti u ovakav oblik komunikacije.

DIABLOG - Influencer, Buzzword, Brend, Karijera, Autentičnost, Angažman...

Pravila igre

Nadalje, svoju ulogu u suvremenoj blogerskoj sceni pronalaze i brojne agencije, kao i oglašivači – sve je važnije među brendovima i influencerima razvijati strateške, nasuprot jednokratnih suradnji, a pri odabiru influencera s kojima žele raditi, klijenti se više no ikad žele osloniti na statističke podatke.

Kako scena raste te kako se uključuje sve veći broj zainteresiranih strana, tako pravila igre nisu uvijek svima jasna, a transparentnost se ističe kao vrijednost kojoj se teži. Do informacija je teško doći, kako samim influencerima, tako i široj javnosti, stoga se Diablog nudi kao ključna platforma za komunikaciju među svim zainteresiranim stranama.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads