Darko Bosnar: U SREDIŠTU SVAKE nagRADe je RAD

Darko Bosnar: U SREDIŠTU SVAKE nagRADe je RAD

”Nagrađeni radovi u pravilu uvijek dokazuju da kreativnost i osjećaj za biznis ne mogu jedno bez drugog” – Darko Bosnar.

Piše: Darko Bosnar, kreativni direktor IMAGO OGILVY
Foto: Sanjin Kaštelan

Ima li ljepše stvari u agencijskom poslu, od onog kada klijent kaže: “Kampanja koju ste napravili donijela je odlične rezultate”? Ima. Kada za tu kampanju dobiješ i potvrdu struke.

Marketinški festivali – neki ih vole, a neki preziru. Ja osobno ih obožavam. Iako često čujem mišljenja kolega kako nagrade znače nešto jedino agencijama, osobno duboko vjerujem kako su one itekako važne i za klijente.

KREATIVNOST U JEZGRI

Prije svega, one su najbolji pokazatelj trenutnog stanja u industriji. One slave kreativnost, ideje, hrabrost agencije, ali i klijenta da proizvede nešto što će potrošača zabaviti, naučiti nešto novo, promijeniti navike na bolje, izbaciti iz cipela…

Nagrađeni radovi u pravilu uvijek dokazuju da kreativnost i osjećaj za biznis ne mogu jedno bez drugog.

Nagrađeni radovi u pravilu uvijek dokazuju da kreativnost i osjećaj za biznis ne mogu jedno bez drugog. Agencijama kojima je kreativnost u jezgri, itekako mora biti stalo prijavljivati radove na festivale i za njih osvajati nagrade. Za njih je to odličan pokazatelj gdje su u odnosu na druge, a klijentima odličan pokazatelj koje agencije bi mogle odgovoriti na izazove s kojima se oni suočavaju.

Također, nagrade agencijama donose dodatnu reputaciju koja privlači nove zaposlenike.

NAGRADA – POROK ILI SREćA

Ja sam se u oglašavanje zaljubio fasciniran nagrađenim radovima s festivala. Kao i svakom mladom kreativcu koji započinje karijeru u reklamnoj agenciji, bilo mi je važno napraviti rad koji će osvojiti nagradu. No kada se to dogodi, kada proslaviš, kada te šef potapša po ramenu, već je novi dan i na stolu te čeka novi brief. A ti opet želiš osvojiti novu nagradu.

Zagolica to maštu čovjeku. I to je super, ali ujedno i najveća zamka.

Darko Bosnar: U SREDIŠTU SVAKE nagRADe je RAD

U želji da osvojiš nove nagrade lako ili skreneš krivo ili potpuno izgoriš. Nagrade lako postanu poput najgoreg poroka – na početku su super, ali ako ne paziš, lako ti pomute um.

Kada ti osvajanje nagrada postane najvažnija stvar, lako zaboraviš što je tvoj pravi posao – prodati proizvod, a na prvo mjesto postavljaš samo jedan zadatak s jasnim ciljem: osvajanje nove nagrade. I sam sam to prošao. Srećom, okruženje u kojem sam se razvijao kao mladi kreativac me znalo vratiti na početak i objasniti mi što je ispravno, a što ne.

Put do liste osvojenih nagrada je itekako dug, težak i pun odricanja. Ali ako na svoj posao ne gledaš kao na posao, onda je to dio igre.

 

Sada, kada i sam vodim mlade kreativce, važno mi je to prenijeti na njih. Pročitao sam puno intervjua starijih kolega koji su nakon povećeg broja osvojenih nagrada, odjednom doživjeli svojevrsno prosvjetljenje i sada govore kako su nagrade i festivali zapravo glupost. Iskreno, meni znače još i više nego prije.

U trenutku kada čitam shortlistu svakog novog festivala, u žilama kao da mi proključa krv. Možda objašnjenje leži u tome što sam po prirodi natjecateljski tip, ali trenu-ak kada se popneš na pozornicu i podigneš nagradu – jednostavno je poput doze adrenalina koja te katapultira u novi projekt na kojem daješ još više.

Mislim da je taj drive za osvajanjem nagrada jako bitan. Prije svega, to znači da svoj posao želiš raditi najbolje moguće.

No raditi samo za nagrade je potpuno krivo, puno ljepše je napraviti kampanju koja je zaživjela među ljudima, koja je postala dio kulture, dio govora.

Moje mišljenje je da je nagradu na festivalu lako osvojiti, no ono što te kao kreativca čini boljim od drugih i agenciju mjestom koje je kreativni inkubator, je kontinuirano osvajanje nagrada. A to nije nimalo lako.

Darko Bosnar: U SREDIŠTU SVAKE nagRADe je RAD

PUT ODRICANJA

Kroz svoju karijeru osvojio sam preko 150 nagrada s domaćih i međunarodnih festivala. Osvojio sam sve ono što sam kao mladi kreativac na početku karijere slušao da mi s malog tržišta iz male Hrvatske nikada nećemo osvojiti. Može se. Itekako se može. Ali put do te liste osvojenih nagrada je itekako dug, težak i pun odricanja.

Ali ako na svoj posao ne gledaš kao na posao, onda je to dio igre. Tek kad osjetiš suze, znoj, smijeh… posvađaš se s najboljim kolegom zbog nijanse boje koju birate za poster… tek tada shvatiš kako pod svjetla reflektora možeš više puta stati samo ako iscijediš iz sebe i više od zadnje kapi.

Jer najvažnija stvar kod osvajanja festivala je priprema rada za festival. žalosno, no istinito. često se dogodi da jako lijepe kampanje, prilikom žiriranja ostanu u sjeni onih prosječnih, ali odlično prezentiranih.

I kad govorimo o najvažnijim festivalima, kampanja s fantastičnim rezultatima je tek prva polovica nagrade, a za osvajanje je ključno kako će rad biti prezentiran.

51 VERZIJA

Mnogi ne shvaćaju koliki je zapravo trud potreban za pripremu rada za osvajanje velikog festivala. U zadnjih nekoliko godina za Imago smo osvojili dosta velikih nagrada s top – festivala. Cannes Lions, Clio, Eurobest, ONE SHOW, NewYorkFestival…

Svaki rad smo pripremali po nekoliko mjeseci i prije nego smo rad poslali. U prosjeku bismo napravili preko 50 verzija case-videa za prezentaciju kampanje. Slovima – p r e k o p e d e s e t.

Ovdje je sve bitno, najmanji detalj odlučuje. No nekoliko faktora je ključno. Prije svega je to entuzijazam tima koji je radio na kampanji. Bez njega nema ni vrhunskog rada, ali niti potrebnog žara da se rad pripremi za osvajanje nagrade.

Srećom, moji kolege imaju visok prag tolerancije na moju količinu izmjena jer nakon puno godina pripremanja radova vodim se šestim čulom i dok ne osjetim da je video koji smo pripremili gotov, ne želim ga poslati na natjecanje. I tako dođemo do 51. verzije video casea.

FESTIVALSKA IGRA

Druga važna stvar je razumijevanje festivala i kategorije u koji se rad prijavljuje. Svaki festival je po nečemu specifičan i drugačiji. često čujem komentare kako su neke prosječne kampanje osvojile velike nagrade. No ono što stoji iza te nagrade je najčešće činjenica da je iz te kampanje prijavljen samo određeni segment koji je odlično odgovorio na podkategoriju u koju se prijavljuje.

Preko 10 godina manijakalno pratim velike festivale, proučavam način na koji se radovi pripremaju i kako se za koji rad odabiru kategorije – to mi je uvelike pomoglo da radove koje prijavljujem, pripremim onako kako to rade strane agencije.

Kada si dio velike globalne mrežne agencije, onda imaš priliku da ti veliki igrači s puno osvojenih nagrada i s puno utakmica u nogama pomognu prilikom pripreme rada. Mi smo u Imagu sve učili sami. To je puno teži put, ali zato i slađi kada uspiješ.

Mi smo malo tržište i za nas su festivali jako skupa igra. No svejedno, primjećujem da se svake godine iz regije sve više radova prijavljuje. To je pokazatelj da se možemo boriti s najvećima. Veseli me kada vidim da netko iz regije osvoji nagradu ili kad je pozvan u neki međunarodni žiri – to je velika čast, priznanje, ali i privilegija.

Ako želiš uspjeti, na to moraš gledati kao na motiv i iskru koja će dodatno rasplamsati želju da postaneš još bolji.

Mnogi će reći da sve to nije vrijedno toga, ali svatko ima svoje veselje. Tako sam ja zadnja tri ljetna godišnja odmora proveo pišući feedbacke na video caseove za jesenske festivale. Imao sam tu sreću da se to isplatilo. No moglo je i drugačije završiti. Mogli smo ne osvojiti ništa. I ja sada ne bih pisao ovaj članak. No to je čar festivala.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads