Ekipa iz morskih dubina

Tko zna ribu?
Cromaris-ekipa iz morskih dubina

U novoj smo kampanji željeli otići korak dalje, bazirajući polazišta i na istraživanju tržišta, te je primijenjen malo drukčiji i zanimljiviji pristup komunikaciji.

Za prepoznatljivost, za uspjeh i za palac gore, tržište danas više nego ikad traži nešto novo i nešto drugačije. Često nas je teško iznenaditi i oduševiti, često mislimo da smo već sve vidjeli, a tada, potpuno neočekivano neke kampanje, agencije i tvrtke nasmiju nas svojom jednostavnom kreativnošću. Jednu upravo takvu duhovitu kampanju predstavila nam je tvrtka Cromaris, u suradnji s agencijom Bruketa&Žinić&Grey te komičarom Ivanom Šarićem.

Pripremila: Josipa Celinić
Foto: Bruketa&Žinić&Grey, Cromaris

ZAŠTO CROMARIS?

Kako bi javnost dobila informaciju o tome koja je najkvalitetnija i najsvježija riba iz uzgoja, tražila se izjava najvećih stručnjaka iz tog područja – ekipe iz morskih dubina. U bespućima Jadranskog mora tražili su se iskreni sugovornici koji znaju najbolje. Ušest zasebnih priča reklamne kampanje namijenjene hrvatskom tržištu, naziva Delfini, Hobotnica, Konobar, Tuljani, Mirko i Fino? zaključak je isti: ”Tko zna ribu, bira Cromaris!”. Na jednostavan i duhovit način kampanja nas je natjerala upravo na ono što je i htjela – osvijestili smo postojanje tvrtke Cromaris, nasmijali se, zapamtili tvrtku, reklamu i najvjerojatnije ju prepričali prijatelju. Ishod – uspjeh. Kampanja je rađena u video formatu, te donosi zorne isječke iz svakodnevnog života morskih životinja koje znaju ribu i koje nam govore zašto biraju upravo Cromaris.

KORAK DALJE

”U prethodnim je kampanjama stil komunikacije bio donekle konzervativniji i izravniji što je i bilo primjereno fazi razvoja brenda, no u novoj smo kampanji željeli otići korak dalje, bazirajući polazišta i na istraživanju tržišta, te je primijenjen malo drukčiji i zanimljiviji pristup komunikaciji”, kazala je gđa Buršić dodavši da je osim povećanja brand awarenessa, glavni cilj svih Cromaris kampanja komunikacija osnovnih vrijednosti brenda – usmjerenosti na vrhunsku kvalitetu i svježinu proizvoda – prema potrošačima”, naglasila je Karmen Buršić, direktorica marketinga tvrtke Cromaris. Tvrtka koja je nastala 2009. godine spajanjem pionira hrvatske i europskemarikulture, povjerenje je ukazala Agenciji Bruketa&Žinić&Grey, čiji kreativni tim su, za ovu kampanju, činili Ivo Payer i Davor Bruketa, kreativni direktori, Ivan Šarić, suradnik, Maša Ivanov, client service director, Zrinka Požar, account manager te Andrea Knapić, art direktorica.

”Oglašivači prije svega traže kampanje koje će postići određene rezultate, odnosno koje će riješiti neki njihov konkretan problem. One zato uvijek trebaju itekako biti zanimljive i jednostavne, bolje reći razumljive onim osobama kojima se obraćaju, odnosno s kojima oglašivač želi komunicirati ne bi li riješio taj svoj problem.“, trenutno stanje tržišta oglašavanja i reklamnih kampanja komentirao je Siniša Waldinger, kreativni direktor agencije Bruketa&Žinić&Grey.

RJEŠENJE PROBLEMA

Tržište prepuno reklamnih kampanja različitih vrsta i rješenja komentirao je Siniša Waldinger, kreativni direktor agencije Bruketa&Žinić&Grey: ”Oglašivači prije svegatraže kampanje koje će postići određenerezultate, odnosno koje će riješiti neki njihov konkretan problem. One zato uvijek trebaju itekako biti zanimljive i jednostavne, bolje reći razumljive onim osobama kojima se obraćaju,odnosno s kojima oglašivač želi komuniciratine bi li riješio taj svoj problem.

Strateški savjeti pa kreativna rješenja

Mi mu kao agencija pomažemo u tom procesu prije svega strateškim savjetima, a tek onda kreativnim rješenjima. Kreativnost je naravno poželjna osobina svake komunikacije jer se dokazaloda su kreativna rješenja uvijek učinkovitija od onih koja to nisu. Oglašivači to jako dobro znaju i uvijek, više ili manje eksplicitno žele kreativnost, ali ne onakvu koja će biti sama sebi svrha, već koja će riješiti njihov problem”.

PRVO – POVJERENJE

G. Waldinger je istaknuo da se između oglašivača i agencije treba razviti povjerenje, kao i između dvoje ljudi, a to je proces kojitraje jer za povjerenje je potrebno i znanje.”Oglašivači najbolje poznaju vlastiti biznisi oni zapravo imaju puno odgovora koji su ključni za uspješnu kampanju, a mi smo tu da im pomognemo pravim pitanjima i zatim korištenjem tog njihovog znanja u postavljanjusvake kampanje. Najuspješnije su one kampanje koje nastaju zajedničkim radom oglašivača i agencije. Nije često, ali događa se da oglašivač dođe s nekom idejom. Naš je posao da uvidimo potencijal te ideje i da ju prihvatimo i stručno razvijemo ukoliko je dobra ili da argumentiramo zašto nije”, rekao je.

”DIGITALA”

Pa iako puno toga ovisi o brendu, ciljnoj publici i cilju reklamne kampanje, kod izbora kanala za reklamnu kampanju, g. Waldinger je pojasnio da ne postoji granica između onlinea i offlinea, jer sve što danas radimo nužno uključuje i digitalnu komponentu. ”Priču o nekom brendu pričamo tamo gdje se nalazi njegova ciljana publika i pri tome razmišljamo media-neutralno”, zaključio je. Pa iako je kriterija za odabir medija komunikacije za ovu kampanju bilo puno – od ciljne skupine do raspoloživih budžeta – gđa Buršić je istaknula da je ”u ovoj kampanji vrsta kreativnog rješenja imala iznimno važnu ulogu u odabiru televizije i online kanala. A kampanja je imala i svoju ekstenziju u obliku promocija na prodajnim mjestima diljem Hrvatske”.

Vodeći brend

Cromaris koji se smatra vodećim brendom u svjetskoj industriji brancina i orade u svoje poslovanje ulaže svo znanje, trud i iskustvo naučeno u 35 godina postojanja. Primarno drugačiji stil oglasnog komuniciranja te poslovna strategija rasta i razvoja temeljena na vrhunskoj kvaliteti proizvoda koja se dostavlja u najmanjem mogućem roku dostave, posljedica je ostvarenih poslovnih rezultata, te izvoza više od tri četvrtine svoje ukupne prodaje, opskrbljujući trgovačke lance u 20-ak zemalja.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads