Budućnost s prefiksom free – FREELANCE

budućnost-s-prefiksom-free
Dugo je uspjeh bio završiti školu, dobro se “uglaviti“, raditi na istom radnom mjestu 30 – 40 godina, ne trošiti teško zarađen novac i štedjeti za mirovinu. Danas je profit jedina vrijednost, a sa stresom se susrećemo na svakom koraku jer je postao neizbježan i često vezan uz pojam ‘uspješan’. Freelance to mijenja – zaustavlja monotoniju i pruža nešto vedriji pogled na rad i na uspješnog pojedinca, a promijenio je i pojam napretka, pogotovo kod mladih i obrazovanih ljudi. Nije tajna, i danas težimo uspjehu ali više nego ikada težimo slobodi!

Piše: Josipa Celinić
Foto: Shutterstock

Nezavisni profesionalci, stručnjaci, honorarci i slobodnjaci – to su freelanceri. Osobe koje izvršavaju određene radne zadatke za fizičku osobu, poduzeće, organizaciju ili instituciju, a nisu u radnom odnosu s tim poslodavcem. Samostalno organiziraju svoje radno vrijeme i obveze. Mogu raditi u bilo koje doba dana ili noći, iz udobnosti svog doma, iz kafića, parka, pa čak i u pidžami ukoliko to žele. Zvuči primamljivo, zar ne?

Cijeli svijet je njihov ured. Rijetko su vezani za samo jednog poslodavca te istovremeno mogu obavljati posao za više klijenata. Broj freelancera svakim danom raste jer freelancer je sam svoj “gazda“ i upravo je to ono što najviše privlači pojedince u svijet freelancinga.

budućnost-s-prefikson-free-freelance

I dok je freelance nekad bio “posao iz nužnosti“ kojim su se bavili oni “koji su morali“, oni koji nisu mogli pronaći stalan posao pa su zbog egzistencije radili po dogovoru bez prijave radnog odnosa, danas taj put odabiru oni ipak malo hrabriji. Zbrajajući iskustvo, dobre kvalifikacije i velik broj kontakata, dobijemo dobre temelje za svijet poslovne slobode, popularnog naziva “sam svoj gazda“.

Broj freelancera svakim danom raste jer freelancer je sam svoj “gazda“ i upravo je to ono što najviše privlači pojedince u svijet freelancinga.

I dok kod dijela „samostalaca“ još uvijek postoji određen strah od neuspjeha na tržištu rada, oni drugi vide priliku za izdvajanje iz mase te daju najbolje od sebe kako bi ostvarili željeno.

Može se čuti i da je angažman freelancera neko vrijeme bio samo način da poslodavac plati manje određenu uslugu, no lako je utvrditi da je upravo tu stvoren kadar profesionalnih ljudi bogatog iskustva i širokog raspona znanja, koji pružaju drugačije, bolje i zanimljivije načine ostvarenja željenih ideja primatelja usluga.

Jednostavno je, potrebno je samo smisliti nešto novo, do sad neviđeno. Dobro, možda i nije tako jednostavno ali forma freelancinga pruža dovoljno slobode da čak i u snu sanjamo san uspjeha i da svugdje i u svemu oko sebe vidimo način kako iznjedriti produkt naše ideje. Uspješne, nadamo se.

Danas, kada je popularnost freelancera u jasnoj putanji prema gore, mnogi s više povjerenja traže njihove usluge, kada im je projekt izrazito specijaliziran ili ukoliko nemaju odgovarajuću osobu u vlastitoj agenciji. Je li njihova popularnost rasla zbog tehničkih pitanja poput interne prebukiranosti projektima unutar vlastite agencije, manjka stručnog kadra ili jednostavno želje za nečim novim i drukčijim, za tržište rada nije bilo bitno jer freelanceri su dočekani otvorenih ruku. Njihovo mjesto kao da ih je oduvijek čekalo.

Tako danas u Hrvatskoj imamo desetak platformi za povezivanje freelancera, potencijalnih poslodavaca i klijenata. Jedna od najposjećenijih je Freelance. hr, web-servis za samostalne poslove koji je s radom započeo 2013. godine. Iste godine osnovana je i prva hrvatska burza za outsource poslove Rentaj.Me, na kojoj se susreću poslodavci koji sami definiraju konkretne zadatke te freelanceri koji se natječu za izvršenje zadataka.

Danas u Hrvatskoj imamo desetak platformi za povezivanje freelancera, potencijalnih poslodavaca i klijenata. Jedna od najposjećenijih je Freelance.hr.

Da bi bio tražen i “poželjan“, freelancer mora stvoriti brend temeljen na svome radu, on sam mora postati brend. Za startanje kao i nastavak uspješne karijere freelancera, i ne samo njih, najvažnije je imati i održavati bogatu mrežu kontakata. Širenjem mreže poznanika istovremeno se širi i mreža potencijalnih klijenata te je neizbježna potreba poznata pod pojmom “posvuduše“ – biti aktivan i uključen u sva događanja i evente iz struke.

Odlična organizacija također se nalazi pri vrhu potrebnih kvaliteta, i ne samo zato što sami organiziraju svoje vrijeme već i jer sami odabiru projekte na kojima će raditi. Važno je znati prepoznati projekt koji će u konačnici biti i dobra reklama.

S one druge strane tu su predrasude, a jedna od glavnih koja se veže za freelancere je stigma neprofesionalizma. To najčešće nije opravdano, a s vremenom kao da je i tržište počelo shvaćati. Naime, upravo su freelanceri ti koji moraju stalno raditi na sebi, ulagati u svoju stručnost, usavršavati se i pratiti što se događa u njihovoj poslovnoj sferi. Odabir nezavisnog poslovanja tjera ih na konstantnu edukaciju i napredak jer samo tako mogu opstati na tržištu, koje često nema milosti ni za koga.

Da bi bio tražen i “poželjan“, freelancer mora stvoriti brend temeljen na svome radu, on sam mora postati brend.

Njihov uspjeh ovisi o njima samima, o njiho- vim vještinama i kompetencijama, tako da je teško vjerovati da će netko tko je odlučio postati “sam svoj gazda“ olako shvatiti svoj posao i prepustiti sve slučaju. Neke stvari su pitanje sreće, a neke druge ipak stvar uloga.

Biti uspješan freelancer znači imati poduzetnički duh te održavati izvrsnu profesionalnu komunikaciju i disciplinu. Specifičnost tog “slobodnjačkog“ načina rada jest upravo u spoju profesionalnosti, slobode i ljubavi prema onome što radiš. Rame uz rame svijetu koji se kontinuirano mijenja, tržište rada prilogađava svoju potražnju a tako i ponudu koja je ‘ta’ koja otvara vrata novom načinu rada, specijaliziranom kadru i drugačijem output – ‘freelanceu’.

Kolika je budućnost raznih formi savjetovanja, dizajna, marketinga, PR-a, novinarstva i drugih upravo u freelanceu, prosudite sami. Ali jedno je jasno – izjednačenje kvalitete rada i sreće u životu poanta je svega, a to bi mogao biti baš freelance.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads