Brendovi koje regija najviše voli

TOP brendovi, njih 25 najjačih upotpunjena je i TOP 10 listom brendova po zemljama. Čitavo je istraživanje provedeno u rujnu i listopadu 2016. godine, kada mu se priključilo 1000 do 1500 ispitanika po zemlji.

Valicon već godinama svojim klijentima pomaže u poslovanju kroz marketing savjetovanje i istraživanja. Istraživanje regionalnog tržišta iznimno je važno u vidu njihova poslovanja, a usko povezano s analizom trenutnih tržišnih aktualnosti te predviđanjem novih, kao i kreiranjem novih strategija u brend menadžmentu.

Pripremila: Adela Juhas
Foto: Brendovi, arhiva

Organizacija Valicon već godinama svojim klijentima pomaže u poslovanju kroz marketing savjetovanje i istraživanja. Istraživanje regionalnog tržišta iznimno je važno u vidu njihova poslovanja, a usko povezano s analizom trenutnih tržišnih aktualnosti te predviđanjem novih, kao i kreiranjem novih strategija u brend menadžmentu.

Već 14. godinu zaredom Valicon nam donosi pregled svoga istraživanja u regiji. Točnije, riječ je o najboljih 25 brendova u 2016. godini u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji te Makedoniji. TOP 25 lista najjačih brendova upotpunjena je i TOP 10 listom brendova po zemljama. Čitavo je istraživanje provedeno u rujnu i listopadu 2016. godine, kada mu se priključilo 1000 do 1500 ispitanika po zemlji.

Reprezentativnost koju garantiraju predstavljeni rezultati, očituje se u omjeru doprinosa snage brenda i veličini tržišta. Drugim riječima, snaga brenda u Sloveniji doprinosi snazi brenda u cjelokupnoj regiji tek upola kao primjerice isti brend u Hrvatskoj, s obzirom da se radi o dvaput većem tržištu.
U usporedbi s 2015. godinom, prvih je pet brendova i dalje pri vrhu liste, no u 2016. godini su drugačije raspoređeni.
Na prvome je mjestu Coca-Cola. Iako ni u jednoj zemlji ne zauzima prvu poziciju, ovaj je brend značajno pri vrhu svake liste u regiji. Uspješna u svome poslovanju posljednjih godina, Coca-Cola ostaje istovremeno dosljedna dosadašnjim standardima i inovativna, naročito u oglašavanju prilagođenom svim ciljnim skupinama. Tradicionalna priča brenda posebno se izražava u blagdansko vrijeme kada se napose ističu obiteljske vrednote. No, postoji i „netradicionalni“ pristup tijekom ostatka godine. Time podrazumijevamo približavanje mlađim generacijama kroz modernije plasiranje personaliziranih boca i komunikaciju emotikonima, što ovaj „stari“ brend čini ujedno i brendom u trendu. Dugo je godina Coca-Cola držala visoku drugu poziciju na TOP 25 regionalnoj ljestvici, a u 2016. godini izborila se za prvo mjesto.

 

Milka čokolada specifičan je sladak brend koji već godinama inovativno kombinira sa samim proizvodom klasičan marketing i cjenovno pozicioniranje. Milka se tako širi u sve za nju legitimne kategorije proizvoda. Iako se u 2016. godini pomaknula na drugu poziciju, ostala je pri vrhu ljestvice. Razlozi leže u dosljednoj „priči nježnosti“ uz istovremeno izraženo oglašavanje proizvoda i rad na mjestu prodaje. Kako navode iz Valicona, brendovi koji su se pozicionirali na mjestima od 3. do 9., razlikuju se tek u nijansama. Uloga je spomenutih nijansi ključna i svakako je valja imati na umu pri uzimanju u obzir „pad“ ili „rast“ pojedinog brenda. Upravo se zbog toga može dogoditi da se u sljedećoj godini brendovima zamijene mjesta. Treće je mjesto ove liste zauzela Cedevita, dok je Vegeta prati na stepenici niže ove godine. Prethodno spomenuta nijansa zaista se očituje u razlici između ova dva brenda. Naime, oba su se brenda istaknula svojim aktivnostima. Cedevita je pokazala svoj redesign u 2015., ekstenzije i aktivacije u svim kanalima, dok se Vegeta istaknula novom komunikacijskom platformom i aktivnostima koje se, doduše, ne prepoznaju još na tržištu kao kod Cedevite.

Nakon Vegete peto je mjesto pripalo kategoriji pašteta kao jednoj od najdinamičnijih i vrlo aktivnih u regiji. Iako su postojali pritisci sa svih strana, brend Argeta očuvao je svoju poziciju u TOP 5 na listi najboljih brendova u regiji. Istaknuo se ekstenzijama, redizajnom i novom komunikacijom. Čak četiri brenda Atlantic Grupe (Cedevita, Argeta, Smoki i Cocta) te dva distribucijska (Orbit i Airways) nalaze se na listi TOP 25 najboljih brendova u regiji. „Osobito smo ponosni na rezultate koji su pokazali da je Atlantic Grupa sa svoja četiri  proizvodna i dva distribucijska brenda kompanija s najvećim brojem vodećih robnih marki u regiji. Ovo regionalno priznanje posljedica je kontinuiranog i predanog rada s našim brendovima kako bi uvijek iznova bili relevantni potrošačima. Cedevita, Argeta, Smoki i Cockta uvjerljivo dominiraju listom 10 najjačih brandova već nekoliko godina
uzastopce te s jednakim žarom i ambicijom nastavljamo s dobrom praksom i u budućnosti nadajući se još boljim rezultatima“ – iz Odjela za korporativne komunikacije Atlantic Grupe.

A što je s ostalim brendovima?
Najveći skok u 2016. godini napravio je brend Chipsy. Originalno srpski brend, pojačano je prisutan u Sloveniji i Hrvatskoj. Prvi brend voda koji je pred dvije godine ušao u TOP 25 regionalnih brendova je Jana. Ove je godine na 10. mjestu te liste, a Hrvatska se jedina može pohvaliti brendom prirodne i izvorske vode te brendom gazirane mineralne vode u TOP 5. Na lokalnim ljestvicama dominiraju lokalne mineralne vode, od kojih je najzanimljivija DonatMg. Gledajući ga kao proizvod, radi se o najskupljoj mineralnoj vodi. U Sloveniji je to prvi primjer da je u nekoj zemlji premium brend ušao u TOP 10.
Kave su kategorija slična vodama. Od svih brendova kave, Barcaffe ostaje dominantno prisutan na tržištu te se pozicionira na prvom mjestu TOP 5 ljestvice u Sloveniji.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads