BOJE svuda oko nas

BOJE svuda oko nas

Boje igraju važnu ulogu u percepciji robne marke.

Piše: Vedrana Prevendar
Foto: Shutterstock

Osjećate li se tjeskobno u žutoj sobi? Čini li vas plava boja mirnima i opuštenima? Umjetnici i dizajneri interijera dugo su vjerovali da boja može dramatično utjecati na raspoloženja, osjećaje i emocije. Pablo Picasso jednom je rekao: ”Boje, poput obilježja, prate promjene emocija”.

Boja je moćan komunikacijski alat i može se koristiti za signaliziranje djelovanja, utjecati na raspoloženje, pa čak i na fiziološke reakcije. Kako točno boja funkcionira? Kako ona utječe na raspoloženje i ponašanje?
Unatoč općem nedostatku istraživanja u ovom području, koncept psihologije boja postao je glavna tema u marketingu, umjetnosti, dizajnu i drugim područjima. Istraživači i stručnjaci su kroz prošla desetljeća napravili nekoliko važnih otkrića i zapažanja o psihologiji boje i učinku koji ona ima na raspoloženja, osjećaje i ponašanje.

Naši osjećaji o boji često su duboko osobni i ukorijenjeni u našem vlastitom iskustvu ili kulturi. Na primjer, dok se bijela boja koristi u mnogim zapadnim zemljama za predstavljanje čistoće i nevinosti, ona se smatra simbolom žalosti u mnogim istočnim zemljama.

Zašto je boja tako snažna sila u našim životima? Kakve učinke može imati na naše tijelo i um?
Iako su percepcije boja donekle subjektivne, postoje neke boje koji imaju univerzalno značenje. Boje u crvenom području spektra boja poznate su kao tople boje i uključuju crvenu, narančastu i žutu. Te tople boje izazivaju emocije koje se kreću od osjećaja topline i udobnosti do osjećaja ljutnje i neprijateljstva.

Boje na plavoj strani spektra poznate su kao hladne boje i uključuju plavu, ljubičastu i zelenu. Te se boje često opisuju kao mirne, ali također mogu podsjećati na osjećaje tuge ili ravnodušnosti. Nekoliko drevnih kultura, uključujući Egipćane i Kineze, prakticiralo je kromoterapiju ili korištenje boja za liječenje. Kromoterapija se ponekad naziva svjetlosnom terapijom ili kolorologijom i još se danas koristi kao holistički ili alternativni tretman.

Bilo da se radi o modnom brendu koji se pokušava povezati s mladenačkom publikom ili trgovinom medicinskih pomagala koja želi ojačati povjerenje kupaca, boja može jako utjecati na privlačenje i povezivanje s idealnim klijentom.

Psihologija boja sugerira da različite nijanse mogu imati širok raspon učinaka, od jačanja raspoloženja do izazivanja tjeskobe. No može li boja proizvoda koji kupite reći nešto o vašoj osobnosti? Na primjer, može li se boja automobila koji kupimo nekako odnositi na neke temeljne osobine naše ličnosti?

Odabir boja u kupovini proizvoda može projicirati određenu sliku o nama samima. Od odjeće koju nosimo do automobila koji vozimo, ponekad mogu govoriti kako želimo da nas drugi ljudi vide. Drugi čimbenici kao što su dob i spol također mogu utjecati na izbor boja.

Osoba može više voljeti jarke boje kada je mlađa za dobivanje pozornosti, a kako stari, tako ju više privlače tradicionalnije i neutralnije boje. Osobnost kupca može igrati važnu ulogu u odabiru boja, ali na kupce često utječu faktori kao što su cijena i dostupnost proizvoda.

Kako boja utječe na brend?
Boja igra važnu ulogu u percepciji robne marke. Bilo da se radi o modnom brendu koji se pokušava povezati s mladenačkom publikom ili trgovinom medicinskih pomagala koja želi ojačati povjerenje kupaca, boja može jako utjecati na privlačenje i povezivanje s idealnim klijentom. Psihologija boja može se koristiti za izgradnju snažnog, relevantnog brenda.

Koncept psihologije boja postao je glavna tema u marketingu, umjetnosti, dizajnu i drugim područjima.

Marketinške boje poput crvene privlače pozornost. Značenje crvene boje povezano je s uzbuđenjem, strašću, opasnošću, energijom i djelovanjem. Narančasta predstavlja kreativnost, avanturu, entuzijazam, uspjeh i ravnotežu. Ona dodaje malo intrige bilo kojoj slici, web-stranici ili marketinškom materijalu na kojem se nalazi.

Žuta izaziva osjećaje sreće, pozitivnosti, optimizma i ljeta, ali i prijevare i upozorenja. Ružičasta je popularna boja za robne marke koje su prvenstveno namijenjene ženskoj publici. U psihologiji boja značenje ružičaste boje vrti se oko ženstvenosti, razigranosti, nezrelosti i bezuvjetne ljubavi. Zelena je povezana s prirodom i novcem. Rast, plodnost, zdravlje i velikodušnost su neke od pozitivnih značenja za tu boju.

Plava boja usko je povezana s morem i nebom. Stabilnost, sklad, mir, smirenost i povjerenje samo su neki od osjećaja koje klijent može osjećati u vezi s robnom markom koja integrira plavu boju u svoj brending. U psihologiji boja, ljubičasta je kraljevska boja. Značenje za ljubičastu je povezano s moći, plemenitosti, luksuzom, mudrosti i duhovnosti.

Bijela označava nevinost, dobrotu, čistoću i poniznost, dok je crna popularna boja u maloprodaji. U psihologiji boja sivaboja predstavlja neutralnost i ravnotežu. Siva se može koristiti za boju fontova, zaglavlja, grafiku, pa čak i za proizvode koji privlače masovnu publiku. Smeđa je boja zemlje, drva i kamena. U marketingu se smeđa često koristi za prirodne proizvode i hranu.

Iako mnoge branše imaju uobičajene boje, kao što je npr. plava za zdravstvenu skrb, ne morate uvijek slijediti pravila. Razmislite o odabiru boja koje predstavljaju ono o čemu želite da vaš brend govori svojoj publici ili što želite da vaši klijenti osjećaju prilikom pregledavanja vaših proizvoda.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads