BITE ART – ‘Umjetnost je hrana za dušu’

BITE_ART-‘Umjetnost je hrana za dušu’

Ako voliš umjetnost i voliš slatki zalogaj, BITE ART ćeš obožavati. BITE ART paprenjaci nastali su prema originalnoj recepturi triju dama čije djelo ukrašavaju umjetnički motivi šest autora, renomiranih hrvatskih umjetnica i umjetnika.

Pripremila: Josipa Celinić
Foto: Design Bureau Izvorka Jurić, Marija Gašparović

Umjetnička djela postoje od kad je i postanka svijeta, od rane prapovijesne umjetnosti do suvremene umjetnosti gledamo te vještine stvaranja i nastanka umjetničkih djela, motiva i ljubavi prema stvaranju, i zaljubljujemo se u nove i drugačije forme i motive lijepoga. Svako umjetničko djelo koje mijenja svijet u kojem živimo kreira novu ljubav, donosi nešto novo.

No što je to umjetnost, što ćemo nazvati umjetninom a koga umjetnikom, i kako izgleda pravi umjetnički desertni zalogajčić, pitanje je sad.

Ako voliš umjetnost i voliš slatki zalogaj, BITE ART ćeš obožavati. BITE ART paprenjaci nastali su prema originalnoj recepturi triju dama čije djelo ukrašavaju umjetnički motivi šest autora, renomiranih hrvatskih umjetnica i umjetnika. Umjetnost, poklon, ukras, dekor i ukusan zalogajčić – sve to možeš konzumirati u jednome.

BITE ART projekt nastao je iz želje da se hrvatska umjetnost komercijalizira na način koji bi bio prihvatljiv širokim masama. Ideja je kod kupca izazvati ‘aha moment’, informirati ih o hrvatskoj umjetnosti, da zapamte našu zemlju i kulturu, i sve to u jednom slatkom zalogaju.

BITE_ART-‘Umjetnost je hrana za dušu’
BITE_ART-‘Umjetnost je hrana za dušu’

TKO UMJETNOST RADI, NE BOJI SE GLADI

Život Ane Šarić, umjetnice koja stoji iza projekta BITE ART i kreativne direktorice, život je prožet umjetnošću pa ne iznenađuje činjenica da se u svom radu često bavila položajem umjetnika u društvu. Sve je počelo 2011. u galeriji Nano u Zagrebu na samostalnoj izložbi naziva „Ne pitaj što galerija može učiniti za tebe, već što ti možeš učiniti za galeriju“, gdje je kritizirala odnos institucija prema umjetnicima.

Tomu je slijedio interes za pitanja na koji način publika konzumira umjetnost i kako se ona može popularizirati. Sljedeći projekt bio je Edible art. Opet ironičan, ovaj niz radova tražio je od publike da konzumira umjetnost vrlo direktno, kroz hranu.

Ana je aplicirala djela suvremenih umjetnika ili različite parole poput „Tko umjetnost radi, ne boji se gladi“, „Umjetnost je hrana za dušu“, „Bolje novac u ruci nego umjetnik na grani“ itd. na kolače i predlagala da se djela pojedu i na taj način konzumira umjetnost bez velikog straha od elitističkih predrasuda. Iz te se ideje konkretno razvio BITE ART. S odličnim reakcijama, odluka je pala na komercijalizaciju cijele priče i dokaz da umjetnost ne mora biti „u okviru“.

Ideja je kod kupca izazvati ‘aha moment’, informirati ih o hrvatskoj umjetnosti, da zapamte našu zemlju i kulturu, i sve to u jednom slatkom zalogaju.

BITE_ART-‘Umjetnost je hrana za dušu’
BITE_ART-‘Umjetnost je hrana za dušu’

POKRETNE SLIKE NA KEKSIĆU?

Ta umjetnost izvan okvira nalazi se na paprenjacima, u kolekciji od trenutno šest autora, renomiranih hrvatskih umjetnika. Od Vlaha Bukovca, preko Ivana Rabuzina do suvremenih umjetnika Ane Kolege, OKO, Marka Tadića i Hrvoja Majera.

Trenutan fokus je na suradnji s Irenom Jukić Pranjić, nagrađivanom animatoricom na interaktivnom keksiću, koji putem proširene stvarnosti osim ilustracije nudi mogućnost pokretne slike koju gledamo na samom keksiću.

Ta umjetnost izvan okvira nalazi se na paprenjacima, u kolekciji od trenutno šest autora, renomiranih hrvatskih umjetnica i umjetnika.

Trenutno u edicijama, paprenjaci Animafest edition s motivom Baltazara, i Love edition koji nudi dva motiva Ane Kolege, sve su češći poklon gostima na vjenčanjima, što je također jedan od smjerova proširenja ponude. Sve popularniji paprenjaci u ponudi su kao pokloni za goste u turističkim objektima diljem Hrvatske, a želja je proširiti svoju priču i na druge zemlje, sve do Istočne Europe i Amerike.

Intenzivno se radi i na sklapanju suradnji s muzejima, radeći kolekcije umjetnina i edicije iz njihova postava te na proširenju ponude na suvenire i poklone na hrvatskom tržištu.

BITE_ART-‘Umjetnost je hrana za dušu’
BITE_ART-‘Umjetnost je hrana za dušu’

BITE ART paprenjak napravljen je po originalnoj recepturi – recept je profesorice Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Dubravke Novotni, Lidije Drobac i slastičarke Željke Masnjak. Sve one koji cijene kvalitetu i tradiciju, ali znaju i prepoznati nešto novo i drugačije, baš kao i svakog strastvenog ljubitelja slatkoga, oduševit će tradicionalni keksić koji ima dug rok trajanja, postignut samo začinima.

Uz to, posebnost slastice BITE ART je upravo njezina slojevitost. BITE ART keksiće kupci kupuju zbog „umjetničkih sličica na keksiću“, a zatim otkriju da se ambalaža ne baca nego ostaje okvir koji samostalno može stajati na polici.

BITE_ART-‘Umjetnost je hrana za dušu’

Kreativna ambalaža koja nakon konzumacije slastica može ostati kao jedinstven komad našeg dekora interijera, iza sebe ima ideju koja je zapravo vrlo jednostavna i banalna. Kupcima se često toliko sviđaju keksići da ih ne žele pojesti, te im se multifunkcionalnom ambalažom pruža mogućnost da keksići ostanu djela koja će postati ukras na polici.

Pa iako se kaže da je umjetnost hrana za dušu, kada je u pitanju BITE ART – pojesti ili ne, pitanje je sad.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads