BeachRex

Industrija startupa
Blog - Brend kultura

Junak naše priče odlučio se u potpunosti posvetiti svome poslu. Zato 10-12 sati dnevno provodi – na plažama. Ne, on nije kolega bujnih Baywatch djevojaka u crvenim kostimima: riječ je o poduzetniku, osnivaču startupa.

Njegov startup će, kad se višegodišnje istraživanje završi, ljubiteljima mora, sunca i vjetra osigurati pronalazak – plaže stvorene baš za njih. Industrija startupa trenutno je najozbiljnija stvar na svijetu, a u ovaj projekt investitori vjeruju. Poslušajmo kako je došlo do toga da se mladić sa sasvim običnom karijerom ostavi svega i upusti u ‘plažologiju’! I poželimo mu sreću i uspjeh.

Piše: Tea Kolačko
Fotografija: BeacRex

www.beachrex.com

Napustili ste posao u uredu kako biste razvijali startup firmu posvećenu – plažama. Je li Vam ikad bilo žao zbog relativne ‘sigurnosti’ posla i prihoda koju ste napustili  svojom poduzetničkom odlukom?
Meni nikada nije bilo žao što sam se odlučio za ovaj projekt. Više drugima nego meni. Moja obitelj nije razumjela zašto mi treba ovaj rizik i ova avantura kad već imam siguran posao. Oni su više  htjeli da je sve linearno i pod kontrolom, a ja sam imao ovu viziju, hrabrost i snagu da se ovaj projekt realizira. Tako je moje pozitivno razmišljanje bilo jače od svih onih koji su razmišljali negativno. Sigurno nije bilo lako u nekim momentima, na primjer u Španjolskoj, kada su me u jednom tjednu tri puta okrali, ili možda kada su se pojavili neki problemi kako bi se ovo ili ono realiziralo. Ono što je bilo važno je da sam imao podršku za realizaciju projekta od onih koji me nisu poznavali.

Kako sad zapravo izgleda Vaš radni dan?
Skupite li više podataka posjećivanjem plaža,ili iz javno dostupnih izvora i od turističkih zajednica…

Koliko dnevno radite?
Sada u ovoj fazi projekta, moj fokus je da stavim čitav materijal iz mojeg putovanja što brže na našu web-stranicu. Sada su na redu plaže Italije, onda Francuske i onda Španjolske. Javno dostupni izvor od turističkih zajednica je daleko od toga da bi bio potpun. Svaka zajednica ima svoj standard i svoj stil za prezentaciju plaža. Naš standard, koji je dobar za svaku od mene posjećenu plažu, mnogo je opširniji nego standard turističkih zajednica. Za mene su sve plaže jednake, nije važno je li slavna ili za nju znaju samo domaćini. I tako je naša baza i nekoliko puta veća nego baza turističkih zajednica. Ono što sam koristio kod turističkih zajednica bila su imena plaža. Imenovanje plaža ili potraga po internetu za imenom bio je i jedan mali projekt i muka, češće za one koje nisu bile ni u jednoj bazi. Kada sam bio na terenu, radio sam 6 dana po 14 do 17 sati na dan. Jedan je izazov posjetiti sve ove plaže, a drugi kako spremiti sve fotografije i podatke po nekoj logici i sistematizaciji, tako da se možeš i u drugoj fazi, kada je potrebno sve ovo editirati, što brže snaći. Od kada nisam na terenu, ne radim više toliko sati na dan, možda samo 10, ali radim svaki dan. Sada više radim za kompjuterom i ništa
više s kamerom. Sada imam i ja svoju obitelj, tako da više vremena koristim za obrazovanje mog sina.

Jeste li za svoj projekt imali potporu Hrvatske
turističke zajednice?
Do potpore nije moglo ni doći jer je i nisam tražio. Previše bi vremena prošlo dok bismo se mi nešto dogovorili i tako bi početak projekta visio negdje u zraku. Svatko ima neku svoju ideju, zahtjev, viziju i sve se onda zakomplicira. Od početka sve sam financirao sam, a u zadnje dvije godine imam i partnera koji mi pomaže.

Koja je financijska konstrukcija Vašeg startupa? Imate li ga namjeru u skorijoj budućnosti
prodavati?
Projekt do sada financiramo ja, moj partner i moja majka. Projekt ima jasnu viziju. To su sve plaže svijeta na jednom mjestu. Naš cilj je omogućiti svakome da pronađe svoju omiljenu plažu za nekoliko minuta, a sigurno još brže ako koristi naš filter za traženje plaža. Mi smo otvoreni za sve scenarije oko financiranja projekta. Bitno nam je da se realizira vizija projekta. Ako bismo pronašli partnera koji se slaže s našom vizijom i koji nas podržava, on bi mogao i otkupiti poslovni udio. Projektima velik potencijal za sve moguće poslovne modele, to nam je jasno. Vidjet ćemo što će biti u budućnosti.

Tko su korisnici BeachRexa? Jesu li to u većem broju hedonisti, ili obitelji koje traže idealnu plažu?
Naš standard za promociju plaža i još više naš filter po bazi veoma je koristan alat za sve tipove turista. Najviše to vidimo po tipu plaža koje traže; naši su korisnici obitelji, češće oni koji imaju malu djecu i bitno im je da plaža ima sjenicu i što više infrastrukture. A puno ima i onih koji traže lijepe, skrivene i teško dostupne plaže. Možda su one najljepše jer su netaknute, onakve kakvim ih je stvorila
priroda i zbog toga nude turistu neko posebno iskustvo i nezaboravne uspomene.

Za sad BeachRex obuhvaća hrvatske plaže, sutra možda već cijeli Mediteran, hoćete li se širiti i dalje prema Aziji, Floridi, otocima u Indijskom oceanu?
Da, naša vizija su sve plaže našeg planeta. Mi bismo se voljeli širiti i izvan Europe, ali za taj korak treba nam pomoć turista koji idu tamo ili turističke industrije, koja je već tamo. Zbog toga za ovaj korak razvijamo mobilnu aplikaciju koja bi se mogla jednostavno koristiti i dodavati nove plaže po našem standardu.

Koja je Vaša životna i poslovna filozofija?
Moja životna filozofija je dvojna. Prva je: The core of man’s spirit lies in new
experiences. Druga je: Mens sana in corpore sano. Moja poslovna filozofija kod projekta BeachRex je: Napravi sve što je u tvojoj moći, da bi turist/korisnik što lakše, brže i bez stresa pronašao svoju omiljenu plažu i tako imao nezaboravno lijep odmor i uspomene.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads