Algebra Junior – Mali DIGITALCI sutrašnjice

Algebra Junior - Mali DIGITALCI sutrašnjice

Znate li što su Qboti, Mišoboti ili Ozoboti? Jeste li čuli za Python, Pygame ili Tinkercad? Vaši najmlađi vjerojatno su upućeniji, pogotovo ako su pohađali koju od radionica u sklopu Algebra Junior programa.

Pripremila: Dijana Kopjar Mucak
Foto: Algebra

Algebra grupa je privatni obrazovni sustav koji trenutačno djeluje u tridesetak gradova diljem Hrvatske. Imaju više od 120 stalno zaposlenih i više od 400 vanjskih suradnika i to u područjima od obrazovanja odraslih pa do studenata u visokom obrazovanju.

IZAZOVI BUDUĆNOSTI

Algebra Junior - Mali DIGITALCI sutrašnjiceAlgebra Junior dio je njihove ponude namijenjen najmlađima. U rad s osnovnoškolcima krenuli su prije 3 godine pokrenuvši Algebrinu Digitalnu akademiju, program odobren od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Cilj Algebre Junior je pripremiti djecu za zanimanja i izazove budućnosti.

Svaki je roditelj danas svjestan da korištenje tehnologije kod djece počinje već u ranom djetinjstvu, a Algebra Junior im pomaže da usmjere i pronađu područja dječjeg interesa u skladu s njihovim sposobnostima i željama. Sukladno tome, Algebra Junior neprestano širi svoju ponudu.

„Krenuli smo s Digitalnom akademijom i ona broji najveći broj polaznika, no Algebra Junior se u međuvremenu proširila na cijelu lepezu radionica za osnovnoškolsku populaciju kao što su: Projektne radionice, Digitalna ljetna škola, Digitalna zimska škola, Digitalni ljetni kamp i još puno novosti koje pripremamo ovog proljeća. Digitalna akademija je i dalje najbrojnija, nastava se održava na 50 lokacija diljem Hrvatske i to je cjelogodišnji edukacijski program“, ističe Sandra Tomaš, voditeljica Algebra Junior programa.

Roditeljima su na raspolaganju i kraće forme poput Digitalne ljetne škole koja je aktualna prva 3 tjedna po završetku školske godine, kada roditelji najčešće još ne idu na godišnji odmor i često ne znaju kamo s djecom. Tu uskače Algebra Junior, jer pruža cjelodnevnu brigu o djeci u vremenu dok roditelj radi, od 8 do 17 sati.

Najponosniji smo na generacije koje upisujemo iz godine u godinu. Na vjerne korisnike koje iz godine u godinu poklanjaju svoje povjerenje upravo nama jer obrazovanje njihove djece nije nešto što shvaćamo olako.

TEHNOLOGIJA ZA NAJMLAĐE

Činjenica je da su djeca danas nerijetko bolja u vladanju računalima i pametnim telefonima nego njihovi roditelji, no cilj Algebre Junior nije samo naučiti djecu kako koristiti nove tehnologije i učiniti ih pasivnim korisnicima. „Cilj je stvoriti korisnika koji aktivno sudjeluje u stvaranju i koristi tehnologiju u svakodnevnom životu kako bi si olakšao svakodnevne zadaće.

Uz to, kod djece se razvija kreativno razmišljanje, logičko zaključivanje, induktivno i deduktivno zaključivanje, to je više od jednostavnog „igranja na računalima“. Od djece se traži promišljanje i analiza problemskih zadataka, poučava ih se i timskom radu, što je jedna od ključnih kompetencija u današnjem poslovnom svijetu.

Škola više nije jedini „učitelj“, djeca su aktivni potrošači digitalnih tehnologija i potrebno ih je educirati kako bi se, između ostaloga, mogli i zaštititi u tom istom svijetu“, objašnjava Tomaš.

Algebra Junior - Mali DIGITALCI sutrašnjice

Najbitnije je da djeci nije dosadno i da kroz zanimljive sadržaje uče pa tu na scenu stupaju predavači – mladi ljudi koji imaju sklonost digitalnim tehnologijama i znaju to prenijeti djeci. Većinom su to nastavnici informatike, pedagozi, studenti završnih godina srodnih fakulteta i slično.

„Mi svoj kadar sami stvaramo“, kaže Tomaš, „jer ne postoji fakultet koji treba završiti kako bi mogao raditi taj posao, no postoji komisija koju morate zadovoljiti da biste postali naš predavač. Kolegice iz odjela Razvoja predavača i osiguravanja kvalitete su tu da procijene kompetencije prijavljenih kandidata i osiguraju kvalitetne predavače koji će djeci znati prenijeti znanje na najbolji mogući način“.

Cilj Algebre Junior je pripremiti djecu za zanimanja i izazove budućnosti.

NAGLASAK NA DIGITALNIM MEDIJIMA

Poseban je izazov doći do potencijalnih korisnika. Naravno da su roditelji presudan faktor, no bitno je i pobuditi interes kod samih polaznika. Zato Algebra Junior organizira besplatne radionice po školama i gostovanja na raznim događanjima, a najveći dio promotivnih aktivnosti koncentriran je na Facebook i Google ads kampanje koje su se, kažu u Algebri, pokazale vrlo učinkovitima.

„Općenito veći naglasak stavljamo na digitalne medije s obzirom na to da ciljana skupina, a to su mladi roditelji, većinu vremena provodi na društvenim mrežama ili online medijima. No, sudjelujemo i kao sponzori na raznim aktivnostima za djecu, poput školskih natjecanja, dječjih koncerata, božićnih sajmova i slično“, tumači Tomaš.

Algebra Junior - Mali DIGITALCI sutrašnjice

 

DIGITALNA AKADEMIJA U BROJKAMA:

30 gradova
50 škola
4000 polaznika
105 predavača
500 robota
50 3D printera
1600 VR naočala

Algebra svoje programe nudi diljem Hrvatske. Ipak, najveći je interes za sve programe na području Grada Zagreba. To je, s obzirom na broj stanovnika i za očekivati. Na traženost programa utječe i platežna moć roditelja, ali nije nužno znak da će program biti uspješan ako se odvija u regiji gdje je platežna moć bolja. U takvim sredinama je obično i ponuda puno veća, kao i kvaliteta osnovnoškolskih dodatnih programa te je samim time veća konkurencija.

Od djece se traži promišljanje i analiza problemskih zadataka, poučava ih se i timskom radu, što je jedna od ključnih kompetencija u današnjem poslovnom svijetu.

No Algebra ima dodatan adut na svojoj strani: „Društvena odgovornost je nešto što nas tjera da radimo više i bolje. Da promišljamo o svojim postupcima, metodama, odlukama, da dajemo svoj maksimum.

Najponosniji smo na generacije koje upisujemo iz godine u godinu. Na vjerne korisnike koje iz godine u godinu poklanjaju svoje povjerenje upravo nama jer obrazovanje njihove djece nije nešto što shvaćamo olako. Dapače, ulažemo puno truda da zadovoljimo sve njihove potrebe, da idemo ukorak s najnaprednijim tehnologijama, da opravdamo njihovo povjerenje i da su djeca sretna kada dolaze na nastavu.

U radu s djecom nema puno filozofije, njihov vam osmijeh govori sve. Ili ste uspjeli, ili niste. Kada svake godine iznova upišete par tisuća polaznika, onda znate da dobro radite“, ponosno zaključuje voditeljica Algebre Junior.

Algebra Junior - Mali DIGITALCI sutrašnjice

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads