Zašto posjetiti Advent u Slavoniji

BLAGDANSKO RUHO KONTINENTALNE HRVATSKE
zašto-posjetiti-advent-u-slavoniji

Osječki Advent ili „Osijek u malom, samo zamotan u blagdansko ruho“, ove godine održava se po četvrti put kao posebno organiziran svakodnevni program.

Pripremila: Adela Juhas
Foto: Organizatori Adventa u Osijeku

Obilje blagdanskog ugođaja, mnoštvo srdačnih odnosa i topline unatoč prosinačkim minusima celzijusovim – razlozi su zašto se veselimo ovome mjesecu. I premda Božić ne slave svi građani, malo tko se ne veseli blagdanskom raspoloženju i adventskim programima diljem zemlje.

Jedan od hrvatskih gradova čija adventska čarolija privlači brojne građane čitave zemlje je Osijek, grad na Dravi koji u ovo doba godine postaje blagdanski ‘’must visit’’. Osim što ga resi nedavno dobivena nagrada za najuspješniju destinaciju kontinentalnog turizma (nagrada na Danima hrvatskog turizma), grad je podijelio s posjetiteljima još svojih posebnosti.

Razgovarali smo sa Sandrom Đurđević, direktoricom hotela Osijek, i otkrili zbog čega ovaj grad dobiva velik broj poena kada je o adventima u hrvatskim gradovima riječ. Osječki Advent ili „Osijek u malom, samo zamotan u blagdansko ruho“, ove godine održava se po četvrti put kao posebno organiziran svakodnevni program.

zašto-posjetiti-advent-u-osijeku

Dašak blagdanske čarolije u Gradu na Dravi

Premda lijepo uređen i dobro organiziranog programa, „emocija i doživljaj najvažniji su pojmovi u opisu ove manifestacije“, otkrila nam je Sandra. Mjesec dana kroz Advent grad pruža svojim posjetiteljima priliku da osjete život u Osijeku, i sažima sve što sa svojim građanima može dati: „gradske institucije, potpuno raznolike i šarene udruge, generacije, ali i posebno izabrane okuse i mirise u svom gastronomskom dijelu“, navodi Sandra i dodaje, „I sve to s daškom nepoznatog, jer Osječani su i jako znatiželjni – pa je tu uvijek i poneka kućica ili nastup koji unosi kozmopolitski duh u tipično osječki Advent!“.

Što je tipično osječki Advent, pitali smo se i dobili još jedan uvjerljiv odgovor: „Na Adventu su stoga prisutni i tradicijski proizvodi, ali i suvremena gastronomija, vinarije cijele regije, motoristi, gradski tramvaj, dječje udruge, škole, vrtići, različiti KUD-ovi, umjetnici, manjine i sportaši“. I dok mnogi veliki hrvatski i svjetski adventski sajmovi njeguju logiku kraćih posjeta, osječka je publika prisutna na Adventu gotovo svakodnevno – građani sudjeluju u tematskim programima, natjecanjima i nagradnim igrama.

U želji za ugodnim ambijentom neplaniranog susreta i ugodnog razgovora, organizatori Adventa sjećaju se davne kulture i one kulture Korza iz osamdesetih, „kada su se ljudi po gradovima okupljali u večernjim satima i jednostavno družili uz razgovor“, i tome duhu prilagođavaju cjelokupnu organizaciju.

zašto-posjetiti-advent-u-slavoniji
zašto-posjetiti-advent-u-slavoniji
zašto-posjetiti-advent-u-slavoniji

Osječki Advent u novom duhu

„Osječki Advent prvu je godinu završio s oko 30.000 posjeta. Već druge, to se popelo na 70.000, a treće na preko 100.000, s tim da je treće godine 55% posjeta ostvareno s posjetiteljima van grada“, napominje Sandra. Upravo novi duh osječkog Adventa zaslužan je za spomenute brojke.

Naime, Osijek ne uzima druge adventske sajmove za uzor, već spaja potencijale i potrebe grada i njegovih stanovnika u jedan novi, specifičan koncept. „Kao kakav novi i privremeni kvart u gradu, s vlastitim vizurama, komunikacijom i stanov- nicima“, ambijent koji građani mogu posjetiti obiluje tradicionalnim elementima – poput peći oko kojih se okupljaju, razgovaraju i upoznaju; zatim neobičnim događajima – kao što je velika torta skrivena u divovskom poklonu; ili zabavnim sadržajima kao što je natjecanje u cijepanju drva.

Svi posjetitelji Adventu i gradu općenito prepoznaju izdvojivost ovog grada i na nacionalnoj razini, zbog čega i odlaze zadovoljni. Ove im se godine servira još jedna novost. Naime, nekada održavan u staroj jezgri Tvrđe, Advent će u prosincu preseliti u sam centar grada. „Želja je omogućiti mu veći rast, ali i pozitivan duh koji je Advent donio u Osijek, širiti iz centra koji je posljednjih godina postao pust“, navodi Sandra temeljni razlog ovakve promjene.

Svi posjetitelji Adventu i gradu općenito prepoznaju izdvojivost ovog grada i na nacionalnoj razini, zbog čega i odlaze zadovoljni. Ove im se godine servira još jedna novost. Naime, nekada održavan u staroj jezgri Tvrđe, Advent će u prosincu preseliti u sam centar grada.

Ovom prilikom, događaj će se održavati na mnogo većoj površini i tako povezati dva glavna gradska trga u središtu sa šetališnom zonom. Uz navedeno, po prvi put Osijek će imati i klizalište u samome centru grada, a okružit će ga još veći broj kućica i novih sadržaja. „Angažirali su se i najbolji osječki restorani pa će Advent uistinu biti Osijek u malom.

S brižno planiranom ponudom u kućicama, posjetioci Osijeka će moći doživjeti okuse, mirise i boje cijele regije, a ambiciozan glazbeni i zabavni program neće ostaviti nikoga ravnodušnim“, napomenula je Sandra, dodajući: „Osijek se u turističkom smislu tek budi, posjetiti ga sada, znači biti jedan od pionira, privilegiranih da doživljaj nečeg novog iskuse među prvima“.

zašto-posjetiti-advent-u-slavoniji
zašto-posjetiti-advent-u-slavoniji

Osijek: grad budućnosti hrvatskog turizma

Adventski program zimi, ali i cjelokupna ponuda grada svakako opravdavaju titulu najuspješnije destinacije kontinentalnog turizma u Hrvatskoj. U Osijek se prelijeva sve veći broj turista iz godine u godinu.

U posljednjih deset godina grad je doživio brojne promjene u turističkom smislu, zahvaljujući brojnim privatnim investicijama, otvaranju novih ugostiteljskih objekata poput šarmantnih vinskih barova, pivnica i restorana koji obogaćuju gastronomsku ponudu grada. Afiniteti gostiju zadovoljeni su ponudom čitave regije.

Bogatstvo koje čine vinske ceste i podrumi, restorani s autohtonom kuhinjom, netaknuta priroda koja se nalazi tek deset minuta vožnje od centra grada, tokovi rijeka Dunava i Drave i lokalni dvorci – sve se to nudi posjetiteljima ovog dijela Hrvatske. Upravo zato, i sam Advent postaje sve posjećeniji u Osijeku, pa se i ove godine traži mjesto noćenja više.

Kako nam javljaju iz hotela Osijek, rekordan broj noćenja zabilježen je za ovu zimu, bilo da se radi o sudionicima raznih kongresa ili odmorišnim gostima. Hotel Osijek mjesto je, kako kažu, na koje se gosti uvijek rado vraćaju. U prilog tome ide i činjenica da se u hotelu njeguje tradicija božićnog ruha:

„svake smo godine u potrazi za 6-metarskim borom koji će krasiti naš hol i veselimo se trenutku paljenja tisuća lampica i paljenju svjećica na adventskom vijencu. To su dani u godini u kojima se hotelom širi miris bora, kuhanog vina i cimeta, ali i onaj posebni ugođaj zbog kojeg je mnogima to najdraže vrijeme u godini“, rekla je Sandra Đurđević, direktorica hotela.

zašto-posjetiti-advent-u-slavoniji

Naravno, cjelokupni dojam ne bi niti djelomično bio potpun da nije one istinske slavonske dobrodošlice koju svaki posjetitelj prepoznaje i zbog koje se i vraća Gradu na Dravi. Upravo to njeguju zaposlenici hotela Osijek: „pohvale gostiju za ljubaznost osoblja neizostavan su dio posjeta svake grupe.

Unatoč impresivnom dizajnu i luksuznom uređenju smatramo da su naši nasmijani i ljubazni djelatnici naše najveće bogatstvo“, zaključila je Sandra. Osijek zasigurno možemo nazvati gradom budućnosti hrvatskog turizma, a u sadašnjosti – inspiracijom za posjet ovogodišnjem Adventu.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads