Zaposlena – časopis koji već više od dva desetljeća ruši društvene stereotipe

Zaposlena - časopis koji već više od dva desetljeća ruši društvene stereotipe

Ana Gruden, glavna urednica Zaposlene, već dvadeset godina ponosno stoji iza svakog objavljenog članka, kolumne i intervjua, te je nasljedila svoju majku Moranu Paliković, idejnu začetnicu ovog časopisa za uspješnu ženu. U razgovoru za Brend kulturu, Ana Gruden otkrila nam je kako je časopis nastao, što misli o pozicioniranju žena na tržištu, tko joj je uzor i što priželjkuje u Novoj godini.

Razgovarala: Vedrana Prevendar 
Foto: Matea Smolčić Senčar

Časopis Zaposlena izlazi već dugi niz godina, pa možemo reći da je to časopis s tradicijom. Kako je priča sa Zaposlenom započela, kada je izašao prvi broj?

Zaposlena je počela izlaziti 1994. godine kad sam bila još studentica. Časopis je pokrenula moja mama Morana Paliković, koja je 25 godina radila u izdavačkoj kući Vjesnik, te je početkom 90-ih pokrenula privatnu tvrtku. Morana je oduvijek željela pokrenuti časopis koji će biti namijenjen ženama na način da ih promovira kroz profesiju i poslovne uspjehe.

Dok je boravila u SAD-u na jednom od programa Američkog veleposlanstva vidjela je časopis Working Woman koji joj se jako svidio. Najprije je tražila njihovu licencu ali tada nije postojao interes da se napravi hrvatsko izdanje tih novina, pa je krenula u potpuno novo izdanje. Tako je nastala Zaposlena.

U početku je taj naziv bio svima čudan, nezgrapan… no danas mi je drago da je nazvala časopis baš Zaposlena jer mislim da je to ime sjajno i da točno ocrtava ono što taj časopis jest. Dakle, ne poslovna žena, ne zaposlena žena, nego baš – Zaposlena.

Godine 1998. sam diplomirala novinarstvo i počela raditi zajedno s mamom. Tri godine kasnije ona je izašla iz posla i otišla se baviti politikom, a meni potpuno prepustila posao koji sad već radim puno dulje nego ona 🙂

Zaposlena - časopis koji već više od dva desetljeća ruši društvene stereotipe

Zaposlena slovi kao časopis za uspješnu ženu. Otkud zapravo ideja da pišete isključivo o ženama koje su uspješne u svojem poslu, karijeri, životu?

Mislim da ima previše časopisa na našem tržištu koji žene loše pozicioniraju odnosno stavljaju ih u stereotipne uloge. U tzv. ženskim časopisima u Hrvatskoj ženama su namijenjene dvije vrste uloga, odnosno dva stereotipa; majke i/ili supruge i seksualni objekti. Možete nasumce uzeti naslovnicu bilo kojeg ženskog časopisa i jamčim vam da ćete ženu naći ili u ulozi majke i supruge (s djecom u rukama ili pored muža) ili pak polugolu.

A kako to nisu jedine uloge koje žene u ovom društvu imaju, želja nam je bila (i ostala) da pokažemo žene u drugačijim ulogama; inženjerki, znanstvenica, direktorica, poduzetnica i sve drugo što one jesu, odnosno u ulogama poslovnih uspjeha.

Danas se svi slažu da je pitanje rodne ravnopravnosti iznimno važno, ali prije 24 godine, vjerujte, nije bilo tako. Pa niti prije 10 godina. Ja i ne znam drugačije pisati o ženama nego o tome što rade i kako to rade.

Tko se s kime ženi ili rastaje ili što je glumica iz turske sapunice izjavila, meni nije zanimljivo štivo. Kako meni, tako i mnogim ženama koje poznajem.

Kako se danas „mjeri“ uspješnost? Jesu li to titule stečene kroz karijeru i posao, popularnost u medijima, sportske uspjehe ili nešto treće?

Svi znamo što je uspjeh i kako se on mjeri. On bi svakako trebao biti rezultat našeg rada. No, kao što znamo, nije baš uvijek tako. Često se taj epitet «lijepi» na razne ljude, i bez puno temelja.

Zaposlena - časopis koji već više od dva desetljeća ruši društvene stereotipe

U Zaposlenoj se mogu pronaći doista korisni poslovni savjeti, zanimljive kolumne i intervjui uspješnih, poslovnih žena. Što Zaposlenu izdvaja od drugih medija slične tematike, ima li Zaposlena uopće svoju konkurenciju?

Zaposlena nema konkurenciju jer u našim medijskim kućama vrijedi ustaljeno mišljenje da treba proizvoditi časopise koji podilaze publici jer je to jedino isplativo. Ali pri tome se zaboravlja da uloga medija nije samo zabavna nego dijelom i edukativna. No, toga na našem tržištu nema kada su u pitanju tzv. «ženski sadržaji».

Doduše, danas su svi odjednom postali svjesni važnosti bavljenja «uspješnim poslovnim ženama» pa se događa da časopisi koji se inače bave trivijalnim temama, posežu i za naoko ozbiljnijim temama, ali to u pravilu bude samo u namjeri ali ne i u izvedbi.

Dakle, još uvijek nema ženskog časopisa na hrvatskom tržištu koji se bavi ženama na način na koji to radi Zaposlena. A to je promoviranje poslovnih uspjeha žena ali, pri tome, i rušenje društvenih stereotipa. S time da je ovo drugo možda i važnije.

Možete li izdvojiti sugovornicu intervjua ili temu o kojoj ste pisali posljednjih godina, koja vas se najviše dojmila i zašto?

Zadnjih 20 godina radim intervjue s uspješnim ženama i ti me uspjesi više fasciniraju nego oni muški. Možda zbog toga jer sam svjesna da je ženama teže uspjeti nego muškarcima odnosno da žene moraju, za isti rezultat, uložiti veći napor. Teško mi je izdvojiti jednu jer ih ima mnogo više od jedne, pa mi se čini da ne bi bilo fer. Možda jednog dana sakupimo najbolje intervjue i napravimo posebno izdanje Zaposlene 🙂

Zaposlena - časopis koji već više od dva desetljeća ruši društvene stereotipe

Zaposlena je organizator mnogih konferencija, projekata i natjecanja, poput konferencije „Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama“ ili izbora za „Ženu godine“ koji živi već 23 godine. Otkud motivacija za tako nešto i jeste li zadovoljni njihovim dosadašnjim uspjehom?

Žena godine je nastala prije «moje ere» ali ta manifestacija danas izgleda potpuno drugačije nego prije 24 godine kada je pokrenuta. Danas je to event koji se održava na terasi hotela Esplanade i koji okuplja više od 200 ljudi. Motivacija nije problem kad radite ono u što vjerujete. Ideja također ne manjka, ali nije uvijek lako realizirati ono što zamislite. Nekada je problem nedostatak vremena, a često i nedostatak financija. Mi smo mali kolektiv pa nije lako uvijek odraditi neki projekt. Zbog toga me posebno veseli suradnja s Večernjim listom s kojim radimo projekt «Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama».

Imate li u planu otvoriti Zaposlena portal?

Portal www.zaposlena.hr samo što nije gotov i planiramo ga vrlo skoro «pustiti u pogon».

Je li za vas 2018. godina bila uspješna?

Ova godina mi je bila vrlo uspješna i baš zadovoljna ulazim u novu.

Za koju uspješnu ženu biste mogli reći da vam je uzor i zašto? 

Iako riskiram da zvučim patetično, meni je najveći uzor moja mama.

Ona danas ima 75 godina i beskrajno je aktivna. Već 15-ak godina je predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza ali i potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora. Gotovo svaki mjesec je na nekom od službenih putovanja i ništa joj nije teško. Meni je to normalno jer je takva bila cijeli život pa se koji puta moram podsjetiti koliko ima godina i da bih ju možda trebala nagovoriti da uspori. (Tijekom života je tri puta bila ozbiljno bolesna.) S druge strane dokle god je tako aktivna, znam da je dobro.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads