Tijelo, um i duh

Budućnost medicinske prakse

Tijelo, duh i um – jednako važna tri aspekta svakog bića. Posljednjih godina svijetom se širi trend integracije holističke i zapadne medicine; u Hrvatskoj još uvijek nema velikih naznaka tih promjena, no vrijeme obećava mnogo. Nužnost povezivanja cijelog bića čovjeka u svrhu razvoja nekog novog doba gdje će svjesnost o prekomjernoj količini korištenja lijekova zamijeniti metode prirodnog ozdravljenja – budućnost je koja nas zasigurno čeka.

Razgovarala: Lea Brezar
Foto: Integrative Health Center

Čovjek i tehnologija i znanost postaju kompatibilni kada služe jednoj svrsi, a to je podrška životu i zdravlju što je ujedno temeljna postavka i zapadne i holističke medicine. Mr.sci. Irena Brbić, prof., osnivačica Integrative Healh Centera, magistra zdravstvene skrbi i uskoro doktorand jezika i kognitivne neuroznanosti pojašnjava nam zašto je holistički pristup liječenju budućnost medicinske prakse.

Irena Brbić je rođena u Zagrebu, završila studij francuskog i španjolskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistriralau Prestonu, UK, na University of Central Lancashire integrativnu zdravstvenu skrb i trenutno doktorand jezika i kognitivne neuroznanosti (JEKON) na Sveučilištu u Zagrebu.

Irena Brbić, nekad marketingašica s radnim iskustvom u velikim korporacijama. Danas homeopatkinja u vlastitom holističkom centru – Integrative Health Center. Kada se dogodio taj prijelaz i zaokret i zašto?
Marketing istražuje i na temelju tih istraživanja stvara nove vrijednosti koje uključuju sve zaposlene u nekoj tvrtki, njene korisnike ali i širu zajednicu u kojoj tvrtka djeluje. Biti marketingaš znači biti istraživač, tragalac koji će razumjeti trenutnu situaciju i ponuditi najbolje rješenje za tvrtku, za njene korisnike i za cijelo društvo. Ponuditi najbolje rješenje možemo samo onda ako promatramo
stvari na holistički način, imamo širu sliku, odnosno integriramo sve dimenzije neke tvrtke koja je živi organizam, rađa se, raste i umire, baš kao i ljudi.

Holističko zdravlje

Moj put prema holističkom zdravlju i studij homeopatije zapravo su se dogodili prije marketinga i na neki osebujan način su se ta dva, naizgled nespojiva pravca, međusobno nadopunjavala u mom profesionalnom životu da bi naposljetku ipak, početkom mojih 40-ih godina, prevladala želja i unutarnji poziv za nastavkom istraživanja izvan korporativnih okvira a u smjeru holističkog zdravlja.

U hrvatskom društvu postoji poziv za širi, obuhvatniji pristup zdravlju, prehrani i okolišu. Sve je veći i broj konvencionalnih zdravstvenih djelatnika koji su postali znatiželjni i postupno otvoreni za “drugačiji” svijet zdravstvene zaštite.

Holistički pristup liječenju budućnost je medicinske prakse, barem se nadamo tome. Koliko je zdravstvena zajednica u Hrvatskoj svjesna tog potencijala i naziru li se primjeri dobre suradnje klasične medicine s alternativnim terapeutskim pristupom, poput homeopatije?
Školska (zapadna) medicina i komplementarne i alternativne metode zdravstvene zaštite postoje u zasebnim, a ponekad i suprotstavljenim svjetovima. Dijalog između njih je još uvijek minimalan, naročito u Hrvatskoj. Medicinski stručnjaci su često neinformirani o tome kako i čime nadopuniti zdravstvenu zaštitu. S druge strane školska medicina se susreće s posljedicama prekomjerne uporabe lijekova. Očekujemo daljnji rast troškova za zdravstvo kao i daljnji rast ekonomske nejednakosti. Zbog ove nepovezanosti sve je veći broj ljudi koji traže pojedinačno savjetovanje i pomoć medicinskih i komplementarnih terapeuta u pokušaju da prevladaju taj jaz a sve u cilju holističkog tretmana.

Poziv za širi i obuhvatniji pristup zdravlju i okolišu

U hrvatskom društvu postoji poziv za širi, obuhvatniji pristup zdravlju, prehrani i okolišu. Sve je veći i broj konvencionalnih zdravstvenih djelatnika koji su postali znatiželjni i postupno otvoreni za “drugačiji”svijet zdravstvene zaštite. Mnogi od njih otkrivaju da komplementarne metode mogu dati podršku u procesu ozdravljenja. Svakako držim da je jako važno povezati konvencionalnu i komplementarne metode i omogućiti liječnicima i alternativnim i komplementarnim terapeutima razmjenu ideja, znanja i iskustva kako bi naučili raditi zajedno. To suelementi koji definiraju ili će definirati zdravstvenu zaštitu u 21. stoljeću.

Homeopatija – cjelina fizičkog, emocionalnog i duhovnog

Zašto je u liječenju bolesti i tegoba važno povezati biće čovjeka, tj. svih njegovih aspekata? Kako to radi homeopatija?
Holistički ili integrativni terapeuti, a ovdje spadaju i klasični homeopati, gledaju na osobe kao na cjelinu, uključujući njenu fizičku, emocionalnu i duhovnu dimenziju. Bez obzira na to koji pojedini dio tijela doživljava simptom ili neravnotežu, promatramoživotni stil osobe, njene odnose, njen posao, smisao ili svrhu, prehranu, aktivnosti, kakobismo vidjeli tu ukupnu sliku ili kako volimobjasniti svojim korisnicima, «uskočili u njihove cipele». Važno je ponoviti i naglasiti da homeopat nije samo fokusiran na bolest, odnosno dijagnozu: um, tijelo i duša pacijenta se uzimaju jednako u obzir prilikom izrade plana pomoći i podrške korisniku.

Je li homeopatija brend? I može li se holistički pristup zdravlju brendirati, tj. kako to radite u IHC-u?
S obzirom na to da je homeopatija u primjeni širom svijeta više od 200 godina, zaobišli su je standardni oblici brendiranja iako danas vrlo često možemo čuti o različitim brendiranim protokolima vezano uz određene poremećaje. Vrlo je važno istaknuti da u osnovi postoje dva homeopatska pristupa – klinički i klasični. Klinička homeopatija je u mnogočemu slična konvencionalnoj medicini, kada se kompleks homeopatskih lijekova propisuje za neki specifični simptom dok u klasičnoj homeopatiji radimo potpunu personalizaciju zdravstvene zaštite, budući da je svaki plan za pacijente različit i jedinstven. U klasičnoj homeopatiji odnos između pacijenta i praktičara postaje partnerski, a svaki aspekt pacijentove medicinske povijesti izučava se detaljno. Klasični pristup tretira pojedinca, a ne bolest.

Važno je ponoviti i naglasiti da homeopat nije samo fokusiran na bolest, odnosno dijagnozu: um, tijelo i duša pacijenta se uzimaju jednako u obzir prilikom izrade plana pomoći i podrške korisniku.

Integrative Health Center

Integrative Health Center omogućava klijentima da se pomoću holističkih metoda poput Neurolidershipa, Tomatisa, Homeopatije i Forbraina, vrate stanje zdravlja ili spriječe razvoj bolesti. Koliko su te metode komplementarne? I prakticirate li ih skupa?
Kao integrativni terapeut predlažem i uključujem komplementarne metode koje koristim kako bih odgovorila na potrebe pojedine osobe i tako popunila praznine na najbolji mogući način. Najčešće svoju homeopatsku djelatnost dopunjavam Tomatis® tehnikama koje je dr. Alfred Tomatis kreirao za tretiranje problema slušanja, komunikacije, fokusa i pamćenja, koristeći uglavnom Mozartovu glazbu koja obiluje različitim frekvencijama koje pomažu uhu, promoviraju izlječenje i razvoj mozga. Uz pomoć Tomatis® metode uspješno sam tretirala brojnu djecu s poteškoćama u ponašanju, u učenju, s poremećajem iz autističnog spektra, sa sindromom Down, cerebralnom paralizom, menadžere na odgovornim pozicijama u korporacijama i glazbenike na hrvatskoj estradi.

U svijetu biznisa danas postoji neželjeni „brend“ koji se sve više susreće po raznim tržišnim nišama – menadžerska bolest – niz poremećaja ili bolesti uslijed stresnog načina života (povišeni krvni tlak, vrijed želuca ili dvanaesnika, šećerna bolest i dr.). Opće je poznata činjenica da je stres glavni uzrok mnogih bolesti pa i ovih navedenih. Gdje nastaje stres, koji su njegovi okidači?
Okidači za menadžersku bolest imaju podlogu u životnim stilovima koje danas vodimo i dugoročno vode do aktiviranja kortizola i drugih hormona stresa koji mogu poremetiti gotovo sve tjelesne procese i povećati rizik od brojnih zdravstvenih problema uključujući: tjeskobe, depresije, probavne probleme, bolesti srca, probleme sa spavanjem, hormonalne neravnoteže, pamćenje i poremećaje koncentracije. Na stres 21. stoljeća nitko nije imun, počevši od školske djece do zaposlenika u brojnim organizacijama.
Kako si pomoći? U Integrative Health Centru nudimo auditivni fitness putem jednostavne i efikasne Tomatis® tehnologije koja će izvući maksimum vaših potencijala.

Integrativna strategija

Vaša integrativna strategija osobnog i profesionalnog rasta Neurolidership i razvoja uključuje neke od metoda koje mogu pomoći u otklanjanju stresa, otkrivanju njegova uzroka i na kraju izliječiti bolest?
Integrativna strategija uključuje podizanje nivoa energije, na fizičkom i psihoemocionalnom nivou, više motiviranosti u svakodnevnom životu, bolju pažnju, koncentraciju i pamćenje, bolju kvalitetu spavanja, značajno smanjenje nivoa stresa i tjeskobe i opuštajući efekt na amigdalu i limbički sustav. Cilj je razvoj samosvjesnosti – mislit ćete, osjećati i djelovati u istom smjeru. Neuroleadership programi su prvenstveno namijenjeni poduzetnicima, menadžerima i onima koji rade vrlo odgovorne poslove, a oni optimiziraju psihičko i fizičko stanje, poslovne performanse te induciraju stanje duboke relaksacije što je vitalno važno za aktivaciju imunološkog sustava i proizvodnju hormona.
Neuroleadership programi uključuju najnaprednije sustave neurosenzorne stimulacije u svijetu: Tomatis® metodu i audio-vokalni individualni coaching uz FORBRAIN®.

Monokl-Vidi i uvjeri se sam-Brend kultura

Kompetencija i integritet su za mene najviše vrijednosti u svakodnevnom radu s korisnicima. Ono što radim nije samo moj posao već ono čemu sam posvetila svoj život. Kada živimo svoj poziv onda postižemo duboki mir i poštovanje prema sebi i drugima.

Metoda Tomatis

Metodom Tomatis jedan je od najpoznatijih francuskih glumaca još kao dijete riješio poremećaj slušanja…
Tisuće i tisuće glumaca i glazbenika diljem svijeta su iskusili benefite Tomatis® metode, muključujući i one s izvanrednim glasovima i performansama kao što su to pjevači poput Carusa, Marije Callas, Luciana Pavarottija i Stinga, glazbenika poput violinista Yehude Menuhina i glumaca poput Gerarda Depardieua, Brende Ficker i Juliette Binoche. Gerard Depardieu zahvaljuje dr. Tomatisu na činjenici što je uopće postao glumac jer je tek preko Mozartove glazbe preusmjerena njegova hiper emocionalnost, a to je omogućilo razvoj pamćenja kojeg Depardieu prije nije imao. Dr. Alfred Tomatis uobičavao je reći: “Što više proučavam slušanje, to više dolazim do uvjerenja da su oni koji znaju slušati – iznimke.”

Vrijednosti

Kojim se vrijednostima vodite u svom radu? Prepoznaju li ih klijenti?
Kompetencija i integritet za su mene najviše vrijednosti u svakodnevnom radu s korisnicima. Ono što radim nije samo moj posao već ono čemu sam posvetila svoj život. Kada živimo svoj poziv onda postižemo duboki mir i poštovanje prema sebi i drugima. Moji korisnici to prepoznaju i postajemo partneri, dugoročno radimo zajedno na postizanju zajedničkih ciljeva dijeleći jednaku odgovornost za njih.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads