Profesionalni fokus

Kristijan Gregorić,
partner Valicon

Stvoriti nešto novo ili inovirati postojeće, napraviti ga boljim, to je za mene ključ uspjeha i takva iskustva su me pokretala i pokreću dalje u životu i poslu.

Kristijan Gregorić je diplomirao i završio specijalizaciju na Ekonomskom fakultetu Luigi Bocconi u Italiji s fokusom na marketing i međunarodno poslovanje. Nakon studija karijeru započinje u marketingu kompanije Nestlé Italia, gdje prolazi sve stepenice, od unapređivača prodaje, brand managera, do direktora marketinga, prodaje i distribucije. S Nestléom dolazi u Adriatic regiju na mjesto regionalnog direktora prodaje i marketinga. Regionalnu komercijalnu karijeru nastavlja u Adrisu, Heinekenu, Atlantic Grupi te do zadnje u Franck Grupi gdje uspješno pozicionira brand i kompaniju, unapređuje poslovanje i vrijednosti brenda. Danas je partner u Valiconu.

Valicon ima mnogo inovativnih proizvoda čija je specifičnost to što svaki model daje mogućnost prilagodbe klijentovim potrebama, “tailor made” pristup.

Neuro testiranje oglašavanja

Informativna prezentacija koja uključuje optimizaciju i post-evaluaciju TVC, te “eyetrack” mogućnosti.

Locations Live

Novo Valiconovo poslovno rješenje koje pomaže u planiranju i upravljanju distribucijom. Pomozite vašoj prodajnoj sili u profiliranju i praćenju uspješnosti HoReCa i retail kanala, uz dodatnu mogućnost targetiranih prodajnih pusheva korisnicima.

7W strateška segmentacija

Potpuni uvid i razumijevanje situacija korištenja, prave konkurencije i krajnjih korisnika, uz detekciju prilika razvoja.

Heineken, Atlantic Trade, Franck, od nedavno Valicon. Zašto Valicon?

Partnerstvo u Valiconu za mene je novi profesionalni izazov s obzirom na to da je sada u pitanju poduzetništvo – do nedavno sam uvijek bio u korporacijama. Cilj u Valiconu mi je rast i daljnje jačanje poslovnog usmjerenja temeljenog na regiji. Odgovoran sam za cjelokupno unapređenje poslovanja, jače pozicioniranje kod strateških klijenata u zemljama, ali i van regije. Valicon je mjesto gdje se potiče svakoga da bude hrabar, da riskira i mijenja ustaljene prakse. Imamo odličan tim, vjerujemo u to što radimo i spremni smo za izazove.

Vaše poslovno iskustvo je bogato, radili ste na ključnim pozicijama u marketingu. Koja pozicija vam je donijela najviše novih iskustava i izazova?

U svojoj karijeri prošao sam sve pozicije – od unapređivača prodaje do direktora marketinga i prodaje, bio sam član mnogih timova i uprava društava. Svako od tih iskustava me unaprijedilo te sam nastojao ostaviti pozitivan trag na posao, brendove, na tim i moje kolege. Otvorenost, dijalog, timski rad i jasan fokus na prioritete osnovni su elementi kojima nastojim voditi svoj tim ljudi, a i poslovanje danas i sutra. U vrijeme gospodarske krize kada se najbolje kompanije prepoznaju po svojoj sposobnosti nalaženja novih pristupa proizvodnji, distribuciji te krajnjem potrošaču, kreativnost je preduvjet svakog uspjeha i obilježje izvanrednih pojedinaca i kompanija. Stvoriti nešto novo ili inovirati postojeće, napraviti ga boljim, to je za mene ključ uspjeha i takva iskustva su me pokretala i pokreću dalje u životu i poslu.

Effie, u kojem ste član organizacijskog odbora, više puta član Euro i hrvatskog Effija, te predsjednik žirija. Koliko je izazovno biti predsjedavajući tog stručnog žirija?

Veliko mi je profesionalno zadovoljstvo i čast što sam u organizacijskom odboru Effie. Effie je sam po sebi izazov, kao što i ocjenjivanje radova i izbor najboljih projekata predstavlja poseban izazov jer je svake godine sve veći broj prijava na to natjecanje. Riječ je o priznanju koje dolazi od kolega iz struke što samim time Effie čini jednom od najboljih referenci u svijetu marketinga. Effie natjecanje za marketinšku je struku iznimno važno jer doprinosi kompetitivnosti tržišta i napretku struke.

Bili ste sudionik konferencije NEXT BALKANS, gdje ste nakon okruglog stola izjavili da se treba mijenjati kultura poslovanja u Hrvatskoj jer se mijenjaju odnosi klijent – agencija – pitch.

Da, tamo smo prezentirali Neuro marketing – naš proizvod. Naš je mozak ovisan o pričama, a kako bi isporučila ROI, neuroznanost može poboljšati učinkovitost tih priča. Zapravo je vrlo jednostavno. Naš mozak ima predispoziciju za pripovijedanje, odnosno reagiranje na priče. U svojoj najjednostavnijoj formi priča je povezanost uzroka i posljedica. A upravo tako i mi razmišljamo. U osnovi, priče aktiviraju maštu i uključuju emocije, a upravo zbog emocija priče u sjećanju ostaju znatno dulje. Ipak, postoji jedan trik. Dok razmišljamo o pričama, vrlo je lagano uvjeriti se da ih, kako bi bile zanimljive, moramo učiniti složenima i detaljnima. Istina je, ipak, nešto drukčija – što je priča jednostavnija, to je vjerojatnije da će se zadržati. Mnogi primjeri na kojima je Valicon radio tijekom protekle godine dokazali su kako neuroznanost može pomoći poboljšati priču brenda i osigurati ROI. Upravo sam o tome govorio na okruglom stolu – o ROI-u. Kao i o tome da smatram kako odnos klijent/agencija trebamo graditi zajedno jer se odnos gradi barem 2-3 godine. Uvijek sam gledao da su timovi drugoj strani isto tako članovi mog tima i doprinose klijentu, ako se među nama razvije partnerstvo. U tom trenutku kratkoročni pitch prestaje važiti – on je dobar da provocira (u pozitivnom smislu) status quo, ali ne i da mijenja brend iza kojeg stoji dugogodišnja priča.

Brandig is all about consistency! Tada ROI nije samo brojka već odnos i partnerstvo koje gradi dugoročnu priču brenda, kompanije i partnera – agencije. Bez ljudskog kontakta, bez odnosa koji se razvija među ljudima, strojevima i kupcima u tom ekosistemu, nema budućnosti.

Obrazovanje/educiranje mijenja svijest, svijest mijenja kulturu poslovanja/brendiranja.

Danas svi pričaju o digitalu i novim načinima edukacije i robotizacije kompanija. Ali sve je ostalo isto – ni danas ni sutra nema uspjeha bez ljudskog odnosa. Digitalna usluga može biti brza, jednostavna i zabavna, ali joj je uvijek potrebna podrška ljudi koji će, u slučaju bilo kakvih problema, potrošaču pružiti trenutnu pomoć. Danas je naš kupac sve zahtjevniji. U vrijeme kada kupci mogu u svakom trenutku saznati sve o proizvodima i uslugama, najveća opasnost za poduzeće su neosposobljeni prodavači pa stoga sama digitalizacija nije dovoljna. Bez ljudskog kontakta, bez odnosa koji se razvija među ljudima, strojevima i kupcima u tom ekosistemu, nema budućnosti.

Kad pričamo o brandovima i budućnosti i dalje moramo biti dosljedni, a priču najjasnije i najdosljednije možemo ispričati arhetipskim pozicioniranjem našeg brenda jer arhetipovi su ti koji imaju snagu udahnuti brendu dušu i u njegovu bit unijeti priču koja se na jednak način priča od davnina… Vrhunski se brendovi od prosječnih razlikuju upravo u tome – u arhetipskoj priči s kojom se potrošači mogu lakše identificirati, a kada to učine, požele postati i dio nje. Važnije nego ikada, u fokusu svake kompanije treba biti potrošač. Istinsko poznavanje našeg potrošača kroz dinamičnu segmentaciju i relevantne uvide, koji daju onaj A-HA, daje nam čvrste temelje za kreiranje točno po mjeri i potrebama potrošača.

Upravljanje promjenama, fokusiranje i vođenje “bitaka” padaju ako organizacija nije spremna za ove nužne korake. To što je na papiru potrebno je prebaciti u paksu – implementirati. Pri tome ključno je pitanje da li svatko u organizaciji želi, zna, može, i na kraju, postoji li osoba koja ima mandat da te promjene stvarno implementira.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads