Nextbike

nextbike
Nextbike – još jedan zeleni projekt koji je postao pravi brend. Nextbike sustav javnih bicikala ne samo da je kvalitetan, nego je i uspješan. Ovaj svjetski poznat brend u Hrvatsku je ušao na velika vrata i od tada daje svoje usluge u svim velikim gradovima. Pročitajte njihovu priču…

Pripremile: Sara Slamić, Lana Milčec
Foto: Nextbike

Ideja za razvoj sustava javnih bicikala za počela je kao studentski projekt Ante Gustina, jednog od osnivača tvrtke. Današnji vlasnici tvrtke, Ante Gustin i Krešimir Dvorski, upoznali su se na zagrebačkom startup weekendu i tamo odlučili da projekt s takvim potencijalom ne smije ostati nerealiziran.

Tvrtka je licencirani partner njemačkog brenda nextbike koji uspješno djeluje u više od 100 gradova u svijetu. Odabirom brenda koji je poznat u svijetu korisnicima je omogućeno korištenje sustava u svim nextbike destinacijama s jednom registracijom, a osigurana je prepoznatljiva kvaliteta usluge.

Princip rada usluge

Nextbike sustav javnih bicikala predstavlja ekološki najčišći, najpovoljniji, najzdraviji i najzabavniji javni prijevoz. Bicikli se nalaze na stanicama raspoređenim po gradu. Korisnici putem svojeg nextbike korisničkog računa bicikle mogu preuzeti na jednoj stanici te ih vratiti na bilo koju drugu stanicu u gradu. Kako bi se aktivirao korisnički račun potrebno je uplatiti 79 kuna godišnje članarine koju je kasnije moguće iskoristiti kao kredit za najmove bicikala. Korisnici svaki dan na raspolaganju imaju 30 minuta besplatne vožnje nakon kojih se svaki sljedeći sat naplaćuje 8 kuna.

Jedna registracija omogućuje korištenje bicikala u svim nextbike gradovima u Hrvatskoj i svijetu. Trenutno je registrirano 8.500 korisnika, ali s otvaranjem novih gradova taj će se broj sigurno povećavati. Nextbike sustav u Hrvatskoj trenutno postoji u 6 gradova: Zagrebu, Šibeniku, Gospiću, Makarskoj, Karlovcu i Slavonskom Brodu. Do kraja lipnja 2016. godine planira se otvoriti sustav u Zadru, Vukovaru, Ivanić Gradu, na otoku Lastovo i općini Brinje. Također, uspješno se šire i na regiju pa će se u istom razdoblju otvoriti sustav javnih bicikala u Sarajevu.

Potencijal za razvoj je velik i sve veći broj gradova odlučio se na otvaranje sustava javnih bicikala jer na taj način potiču održivi razvoj i održivu mobilnost svojih sredina. Trenutno je u svijetu više od 100 gradova u 18 zemalja na 4 kontinenta implementiralo nextbike sustav javnih bicikala.

Nextbike sustav javnih bicikala predstavlja ekološki najčišći, najpovoljniji, najzdraviji i najzabavniji javni prijevoz.

Cilj i misija

Misija Nextbikea je osigurati svakom korisniku brz, praktičan, zdrav, siguran i cjenovno povoljan način prijevoza. Razvojem integriranog sustava javnog prijevoza u kojem će javni bicikli biti njegov ravnopravan sudionik omogućit će svim građanima da štede svoje vrijeme i novac.

Također, želi se aktivno sudjelovati u razvitku biciklističke kulture u Hrvatskoj i poticati ljude da koriste bicikl u svakodnevne svrhe. Na taj način doprinose vlastitom zdravlju i dobrobiti svih građana i gostiju njihovih gradova. Korištenje javnih bicikala i javnog prometa općenito smanjuje prometne gužve, onečišćenje zraka i poboljšava zdravstvenu sliku građana. Da Nextbike ostvaruje mjerljive rezultate vidi se u činjenici prema kojoj su korisnici u 130.000 najmova smanjili emisiju CO2 za čak 80 tona!

Muke po poduzetništvu

Stvaranje povjerenja kod investitora kod novih poduzetničkih ideja dugotrajan je i zahtjevan put, ali ukoliko se napravi kvalitetno, predstavlja početak dugoročne zajedničke suradnje. Zahvaljujući kreditu HBOR-a i financijskoj potpori HAMAG BICRO-a uspjeli su zatvoriti financijsku konstrukciju za početak rada sustava. Ubrzo nakon toga, pridružili su se i prvi sponzori i partneri, poput Vipneta.

Do 2013. godine pojam javnih bicikala u Hrvatskoj bio je relativno nepoznat. Budući da je ovo prvi i najveći sustav javnih bicikala u Hrvatskoj, zadatak je bio prenijeti sve prednosti i mogućnosti korištenja građanima, ali i javnim upravama. Danas je pojam javnih bicikala uvršten u pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi, a informiranost građana o sustavu je na izrazito visokoj razini.

Nextbike sustav u Hrvatskoj trenutno postoji u 6 gradova: Zagrebu, Šibeniku, Gospiću, Makarskoj, Karlovcu i Slavonskom Brodu.

 

Planovi za budućnost

Planovi i ciljevi su širenje mreže gradova u Hrvatskoj i regiji te razvoj organizirane mreže stanica koje će maksimalno biti dostupne korisnicima. Osim toga, cilj je da što veći broj gradova dobije mogućnost korištenja najzabavnijeg, najzdravijeg, najpovoljnijeg i najčišćeg oblika javnog prijevoza.

Upravo će integrirani javni gradski prijevoz kojem se teži, osigurati da se veći broj građana odluči na svakodnevno korištenje bicikala. Na taj način izravno se utječe na smanjenje broja automobila na cestama, smanjenje emisije štetnih plinova, rješava se problem parkirnih površina i prometnih gužvi.

nextbike
Planovi i ciljevi su širenje mreže gradova u Hrvatskoj i regiji te razvoj organizirane mreže stanica koje će maksimalno biti dostupne korisnicima
nextbike

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads