JUBILARNI 40. INTERLIBER

– manifestacija za sve generacije
jubilarni-40.-interliber

Omiljeni sajam knjigoljubaca i svih knjigomana – Interliber ove je godine proslavio svoj 40. rođendan. I doista, jubilarnim rođendanom samo je potvrdio zrelost svojih godina.

Piše: Josipa Celinić
Foto: Interliber, Dhar media

A zrelost znači iskustvo, što je jednako uspjehu. Baš tako je sajam knjiga i učila, ta najveća književna manifestacija u Hrvatskoj koja se svake godine održava sredinom studenog, ove godine uspješno okupila preko 300 izlagača iz 16 zemalja na 13.000 m2, na sveopće zadovoljstvo tisuća i tisuća posjetitelja.

I kao da nas svake godine treba podsjetiti da volimo knjigu i čitanje, Interliber nam je to i dokazao brojkom od preko 130.000 posjetitelja svih generacijskih skupina. Brojke su se vinule u nebesa, a predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić istaknuo je da je broj posjetitelja bio veći za 10 posto nego lani, a prihodi nakladnika veći za 10 do 20 posto. Bravo, svima!

jubilarni-40.-interliber

Pa iako, kako se ono kaže, i ptice na grani znaju za Interliber, reklamne kampanje prođu bez puno pompe i kao da nikog nešto posebno ne zanima…a kad tamo tvoj prvi susjed, frend iz srednje, kolege suradnici, mala prijateljica moje kćeri i šefica naravno. Metež imena, poznatih lica iz stvarnog kao i fiktivnog svijeta. Dobro, šeficu, spisateljicu s već šest izdanja kako poezije, romana, self-helpa…htjela sam samo istaknuti kao razlog više za moju posjetu ovogodišnjeg sajma knjiga i učila.

Protokol, pravila, zahvale sponzorima i organizatorima, sve razumijemo i svi vam se zahvaljujemo jer bez vas ne bi ni bilo sajma, ali ovdje i sada stavljam fokus na pisanu riječ, maštu, stručnost i kritiku. Riječ je o nama i vama, čitateljima i književnicima.

S tom mišlju, čim su brojni kolege iz medija popratili uvod, krenuli su za pravim ciljem svog dolaska, poput mene. Uzbuđeno krećem u osvajanje mora knjiga, dobro, prednost dajem pričama i slikovnicama za toddlere. Prioriteti su prioriteti.

Vrlo brzo sam utonula u bespuća knjiga nešto ozbiljnijih tema u kojima medo i ”lija” nisu glavni likovi. Nastavljam bauljati…prolazim pored štanda gdje platiš samo nekoliko kuna da ti napišu ime na japanskom ili kineskom…nije me zanimalo; zatim pored nekog dedeka koji je uporno ispitivao sve prolaznike o nekom izdavaču biografije Donalda Trumpa. Doista svaka roba nađe svoga kupca, kako je govorila moja baka. Doduše ona je govorila o udaji i ženidbi, ali i to se može ovdje primijeniti.

jubilarni-40.-interliber
jubilarni-40.-interliber

Različitost ponude i cijena 

Ubrzo zaključujem, tu doista ima svega…od izdanja koja su snižena samo nekoliko kuna, valjda im prodaja dobro ide i po punoj cijeni, do onih znatno sniženih, nešto oštećenih izdanja i onih po nekoliko tisućica. Primjerice, na V.B.Z.-ovom štandu u ponudi je bila nova knjiga Dana Browna Origin, prevedena kao ‘Postanak’. S redovnih 250 kuna sajamska cijena je spuštena na 150 kuna.

U ponudi je bilo i starijih Brownovih naslova, od kojih su neki mogli biti u vašem vlasništvu već za 40 kuna. Primjerice, ‘Da Vincijev kod’ je bio 50, a inače košta 149 kuna. Znanje je u ponudi na svome štandu imalo najavljeni ovogodišnji hit, roman ‘Tko nađe, njegovo’ Stephena Kinga. Cijena je s redovnih 99 bila spuštena na 70 kuna.

Za sve prave ljubitelje stripa, na Fibrinom štandu, mogao se pronaći svezak s dvije prve priče o Hellyboyu Mikea Mignole, ‘Sjeme propasti’ i ‘Buđenje đavla’. Prestižno izdanje velikog formata na više od 300 stranica uz brojne dopunske materijale. Taj novitet bio je u ponudi za 250 kuna.

Školska knjiga je pak u ponudi imala zanimljiva vintage Penguinova izdanja na engleskome jeziku, za manje od 80 kuna. Na štandu Mozaik knjige sve zainteresirane čekala je također zanimljiva ponuda – dvije knjige kupite, a treću dobijete na poklon. Sličnu ponudu imao je i Lumen, komplet knjiga ‘Godina potopa’ i ‘Gazela i Kosac’ spisateljice Margaret Atwood u prodaji je bio za 199 kuna, dok bi u redovnoj prodaji obje knjige koštale nešto manje od 280 kuna.

Broj posjetitelja ovogodišnjeg sajma bio je veći za 10 posto nego lani, a prihodi nakladnika veći za 10 do 20 posto.

Na Profilovom štandu za samo devet kuna ‘Zbogom, dragi Krleža’ Igora Mandića postala je vaše vlasništvo, a naslove Mirka Kovača na štandu Frakture mogli ste kupiti već od 50 kuna, izdanja Harryja Pottera već od 40-ak kuna, Grimmove bajke i drugo. Svega je tu bilo, ovisno o tomu koliko je dubok čiji džep, željene naslove ste mogli nabaviti već od nekoliko kuna do specijaliziranih, starih i rijetkih knjiga kojima je cijena sezala i preko 4.000 kuna. Na skuplje primjerke nisam naišla. A istina je da ih nisam ni tražila.

jubilarni-40.-interliber

No, interliberska publika je već uhodana eki- pa jako dobro upoznata s formom i sadržajem sajma, većina se odmah uputila u željenom smjeru dok je samo nekolicina besciljno lutala, kao ja… Vrlo brzo shvatiš, ako nisi baš OK s orijentacijom, da se nećeš znati vratiti na polazišnu točku…ali i to nije smak svijeta jer već na prvom štandu pronađeš nešto što nisi ni znao da želiš imati, pročitati i držati u rukama. Isto tako je i s drugim sadržajima u kojima smo mogli sudjelovati drugim osjetilima.

jubilarni-40.-interliber

Kultura i biznis, premda se često tako ne percipiraju, idu „ruku pod ruku“ i ne samo da stvaraju nove brendove na književnoj već i na kulturnoj sceni općenito i često čine upravo savršen spoj.

Više od 200 pratećih programa i 100 gostiju

Interliber je ove godine bio bogatiji novim programima koji su oduševili brojne posjetitelje. Već prvi dan održavanja sajma, u organizaciji Superbrands Hrvatska i naše vrijedne ekipe iz magazina, sajam je obogaćen novim festivalskim programom na punktu #Fulkulturno, koji je otvorila Lea Brezar, CEO Superbrands Hrvatska i Slovenija i organizatorica FUL KULTURNO punkta.

Lea je istaknula da je cilj razgovora potaknuti promjene na hrvatskoj književnoj sceni. Slijedeći taj cilj, kulturni punkt je organizirao okrugle stolove, razgovore i diskusije, teme poput kako se snaći u pojavi hiperprodukcije knjiga te u kakvom su položaju književni kritičari koji nam pri tome mogu pomoći.

jubilarni-40.-interliber

Kada se govori o književnoj kritici, sugovornici: Nenad Bartolčić, glavni i odgovorni urednik portala Moderna vremena Info; doc. dr. sc. Davor Piskač, profesor s Odsjeka za kroatologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu te Luka Ostojić, glavni urednik portala booksa.hr, složili su se da od samog pisanja književni kritičari ne mogu živjeti.

U prilog tomu ide i činjenica da postoji sraz između književne kritike i ostalog medijskog sadržaja mainstream medijima. Razgovor u kojem su se spomenule nove tehnologije, internet i e-knjige te novonastali fenomen književnih blogera, zaključen je još jednom važnom temom – hrvatskom književnom

scenom izvan granica RH gdje postoji interes za hrvatskim knjigama, no znatiželjnici im i dalje nemaju mogućnost pristupiti.

Bilo je tu i “Vrijeme za promjene“, razgovor o kritičnim točkama u današnjoj organizaciji knjižara i odnosu nakladnika i knjižara, isticanja akcije poticanja čitanja od strane Školske knjige te sudjelovanja i nešto mlađih snaga, točnije studenata Visoke škole za komunikacijski i turistički menadžment „Edward Bernays“, u pratnji Ivana Pakozdija, izvršnog direktora za razvoj, koji su dali jasan odgovor na pitanje može li knjiga biti brend – apsolutno može!

Razgovor u kojem su se spomenule nove tehnologije, internet i e-knjige te novonastali fenomen književnih blogera, zaključen je još jednom važnom temom – hrvatskom književnom scenom izvan granica RH gdje postoji interes za hrvatskim knjigama, no znatiželjnici im i dalje nemaju mogućnost pristupiti.

Posjetitelji su mogli prisustvovati gostovanjima stručnjaka iz različitih sfera književnog svijeta, mogli su dobiti uvid u knjiška događanja, govoriti o poetskim izričajima i naučiti stvar ili dvije o spoju kulture i biznisa. Stručnjaci iz menadžmenta, poduzetništva i kulture, zajedno s mladim nadama, željnih rada u kulturi, dokazali su da kultura i biznis, premda se često tako ne percipiraju, idu „ruku pod ruku“ i ne samo da stvaraju nove brendove na književnoj već i na kulturnoj sceni općenito i često čine upravo savršen spoj.

Razgovor u kojem su se spomenule nove tehnologije, internet i e-knjige te novonastali fenomen književnih blogera, zaključen je još jednom važnom temom – hrvatskom književnom scenom izvan granica RH gdje postoji interes za hrvatskim knjigama, no znatiželjnici im i dalje nemaju mogućnost pristupiti.

jubilarni-40.-interliber

Predstavljeni rezultati istraživanja – Koliko se i što čita u Hrvatskoj

No, jedan od sigurno najzanimljivijih događaja sajma, koji je pobudio veliki interes publike, organiziran je također na Fulkulturno punktu – predstavljeni su rezultati istraživanja – koliko se i što čita u Hrvatskoj.

Rezultate istraživanja, u organizaciji ekipe iz magazina Brend kultura te Superbrands Hrvatska, pripremio je Valicon Croatia, a predstavili su ih Josip Tvrtković, MSc., CEO VALICON Croatia i Lea Brezar.

Podaci su pokazali da gotovo polovica naših građana navodi čitanje knjiga kao omiljenu aktivnost u proteklih godinu dana, a njih 43% čita knjige najmanje jednom mjesečno. Knjige se najviše posuđuju, a zatim i kupuju. Najpopularniji žanrovi su krimići, trileri i misterije. Po pitanju žanrovskih preferencija, jedino se ističe da osobe višeg obrazovnog statusa u manjoj mjeri preferiraju čitati ljubavne romane, ali ih također čitaju, iako među osobama višeg stupnja obrazovanja ima više čitalaca općenito.

Visokih 85% čitatelja bloga čine upravo žene, za koje se često smatra da su uglavnom publika ljubavnih romana.

Interliber je još jednom nadišao nacionalne okvire i istaknuo međunarodni značaj, što potvrđuje rast broja inozemnih izlagača iz godine u godinu.

Zanimljiv podatak je i taj da je tek 9% ispitanika istaknulo da su pročitali knjigu u elektroničkom formatu, što govori o velikom prostoru za razvoj elektroničkih knjiga.

Detaljnije o istraživanju možete pročitati na web stranici https:/www.fulkulturno.com/ Od 7. do 12. studenog na zagrebačkom Velesajmu zabava je bila zagarantirana svima bez obzira na godine, jer osim panel rasprava poznatih pisaca, bilo je tu i radionica stripa, crtanja, igara, zabavnog čitanja lektire; sadržaj Znanstvenog kvarta, interaktivan program popularizacije znanosti, organiziran u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara pri HGK, privukao je mnoštvo znatiželjne djece i odraslih.

Na otvorenoj pozornici ispred paviljona 5 svakodnevno se moglo uživati i u nastupima DJ-a i glazbenih bendova. Za taj poseban ugođaj brinuli su se brojni glazbenici, a mi izdvajamo Željka Bebeka,TBF, Cinkuše, Vje- koslava Crljena i Piano jazz trio.

jubilarni-40.-interliber

Uz sve to, na ovogodišnjem sajmu bili su prisutni mnogi književnici koji su potpisivali svoje knjige, napr., Miro Gavran, Igor Mandić, Mani Gotovac, Goran Tribuson, Julijana Matanović, Đorđe Balašević i brojni drugi.

Nakladništvo u Hrvatskoj zna i pronalazi put do ljubitelja knjige

Jubilarno 40. izdanje sajma obilježilo je više od 200 pratećih programa i 100 gostiju.

Okupivši svijet izdavačkog i edukativnog stvaralaštva s najvećom ponudom knjiga i učila na jednom mjestu, promovirajući knjigu, znanje i znanost, Interliber je još jednom nadišao nacionalne okvire i istaknuo međunarodni značaj, što potvrđuje rast broja inozemnih izlagača iz godine u godinu.

Najznačajniji domaći nakladnici s bogatim programima svojih novih izdanja i najboljim naslovima domaće i svjetske književnosti, dokazali su još jednom da nakladništvo u Hrvatskoj zna i pronalazi put do ljubitelja knjige. Potvrda su rijeke ljudi koje su se slijevale iz svih smjerova grada upravo u zagrebački Velesajam. Svaki posjetitelj koji je kročio u to carstvo literature, dobro se pogurao da dosegne željeni roman, svatko tko se pokušao cjenkati i sudjelovao u svađi oko parkinga, zna da to iskustvo ne bi mijenjao nizašto.

Ljubav prema knjigama i čitanju dovela nas je sve, i tebe, i mene, tvog susjeda i onog dedeka upravo na Interliber.

Sve nas povezuje ta neraskidiva spona ljubavi prema slovima na papiru, i zato je bespotrebno pisati o tom magičnom iskustvu koje nas odvede u potpuno drugi svijet, vrijeme i mjesto.

Ako ste ljubitelj knjiga i Interlibera, onda znate o čemu pišem, a ako niste, nema veze, naučit ćete… I imam jedan savjet za vas – nemojte dopustiti da prođete kroz život bez knjiga, nemojte ostati zakinuti za sve lijepe stvari, osjećaje, prijateljstva i znanja kojima vas knjiga može obogatiti. Početi čitati nikad nije kasno. Krenite i uživajte.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads