Gotovo nula energetski hoteli

gotovo-nula-energetski-hoteli
Inspirirati cijelu Europu nije lako! No, projekt gotovo nula energetski hoteli (neZEH)
čini upravo to – odabire hotele u Europi i potiče ih da postignu gotovo nula energetski status. Kako, zašto i tko se upustio u ovako hvalevrijedan pothvat, pročitajte na sljedećim stranicama…

Foto: neZEH

Na prostoru Europske unije zgrade troše 40 posto ukupne energije i pritom ispuštaju 36 posto stakleničkih plinova. Kako bi se navedeni podaci izmijenili, u Europskoj uniji te posljedično i u Hrvatskoj, razvijaju se pravila i mjere za transformaciju starih i novih zgrada u zgrade gotovo nulte energije (nZEBs).

Zgrada gotovo nulte energije ima visoku energetsku učinkovitost te dobar dio potrebne energije proizvodi iz obnovljivih izvora na lokaciji ili u njezinoj neposrednoj blizini. Projekt gotovo nula energetski hoteli (neZEH) odabire hotele u Europi i potiče ih da postignu gotovo nula energetski status, što dovodi do ušteda od 50 posto u potrošnji energije i znatnog smanjenja operativnih troškova.

16 hotela u 7 europskih zemalja (Hrvatska, Francuska, Grčka, Italija, Rumunjska, Španjolska i Švedska) izabrani su da postanu europski neZEH pilot-hoteli (eng. Nearly Zero). Ovi hoteli su na putu da postanu začetnici u europskoj hotelskoj industriji kao primjeri dobre prakse za postizanje standarda zgrade gotovo nulte energije (nZEB, eng. Nearly Zero Energy Building).

Projekt neZEH odabire hotele u Europi i potiče ih da postignu gotovo nula energetski status, što dovodi do ušteda od 50 posto u potrošnji energije i znatnog smanjenja operativnih troškova.

 

Svaki plan obnove velikih razmjera uključuje ne samo zahtjevne mjere energetske učinkovitosti i integraciju obnovljivih energetskih rješenja, već i promjene u ponašanju uprave, osoblja i gostiju. U Hrvatskoj su, kroz definirani način odabira, za pilot-projekte izabrani – hotel Spliti hotel Villa Adriatica.

gotovo-nula-energetski-hoteli

Hotel Split se nalazi na plaži u Podstrani, samo 9 kilometara od centra Splita. Hotel je jedinstven spoj modernog, poslovnog i ugodnog obiteljskog hotela. Njihov glavni cilj je ponuditi gostima najbolju uslugu te u isto vrijeme biti ekološko odgovorni.

Godine 2015. hotel Split uključio se u neZEH projekt kako bi postigao visoku razinu učinkovitosti u potrošnji energije. Hotel je dobio potporu kroz analizu trenutne potrošnje energije te definiranje mogućih mjera za smanjenje potrošnje. Inovativni mehanizmi financiranja i potpora javnosti doprinijet će ostvarenju ovoga ambicioznog cilja – gotovo nula energetski hotel. Kroz ovu stratešku odrednicu, hotel će smanjiti svoj utjecaj na okoliš i povećati udobnost za svoje goste.

Postizanje gotovo nula energetskog standarda ambiciozan je cilj, čak i za postojeće hotele novijeg datuma izgradnje (hotel je izgrađen 2012. godine), te zahtijeva značajna ulaganja i vrijeme. Za ostvarenje tog cilja hotel Split je uključen u dugoročni proces koji se sastoji od zamjene halogenih rasvjetnih tijela s LED žaruljama i ugradnje fotonaponskog sustava.

Rezultati implementacije navedenih mjera su: godišnje smanjenje potrošnje energije od 22.200 kWh, godišnje smanjenje emisije stakleničkih plinova od 5 tCO2 te godišnja proizvodnja 10.000 kWh električne energije iz obnovljivih izvora. Hotel predstavlja novo moderno zdanje u kojem je već implementirana većina modernih tehnologija i rješenja te se već sada odlikuje velikom energetskom učinkovitošću i proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora.

gotovo-nula-energetski-hoteli

Manji zahvati su potrebni kako bi se dostigao gotovo nula energetski standard. Posebna pozornost pridaje se i recikliranju otpada i načinima korištenja vode. Villa Adriatica je mali obiteljski hotel udaljen svega 100 metara od glavne pješčane i šljunčane plaže. To je jedinstveno mjesto  u Supetru u srcu otoka Brača. Hotel je smješten na mirnom mjestu, neposredno uz teniska igrališta te pruža nezaboravan pogled na kristalno čisto more.

Posebni doživljaj je uživanje u mirnim ljetnim večerima i mirisnim jutrima uz borovu šumu daleko od gužve i prometne buke. Godine 2015. hotel Villa Adriatica uključio se u neZEH projekt. Postizanje gotovo nula energetskog standarda ambiciozan je cilj, osobito za postojeće hotele starijeg datuma izgradnje (sedamdesete godine prošlog stoljeća), te zahtijeva značajna ulaganja i vrijeme.

Potrebne planirane investicije obuhvaćaju: povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice, mjere reduciranja potrošnje vode, ugradnju solarnih kolektora za pripremu potrošne tople vode, zamjenu svih rasvjetnih tijela LED žaruljama te ugradnju fotonaponskog sustava. Rezultati implementacije navedenih mjera su: godišnje smanjenje potrošnje energije od 34.000 kWh, godišnje smanjenje emisije stakleničkih plinova od 8 tCO2 te godišnja proizvodnja14.000 kWh energije iz obnovljivih izvora.

Hotel je starijeg datuma izgradnje te je devedesetih godina provedena modernizacija energetskih sustava. Danas se javila potreba za novom modernizacijom koja bi obuhvaćala najmodernija rješenja i tehnologije. Planira se dubinska energetska obnova kojom je moguće dostići gotovo nula energetski standard, što se uklapa u zelenu politiku hotela.

Energetski Institut Hrvoje Požar (EIHP)

Jedan je od partnera na neZEH projektu te je zadužen za provedbu aktivnosti u Hrvatskoj. U sklopu projekta, održane su radionice za vlasnike i zaposlenike hotela te stručnjake na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Kako bi se pokrenule energetske investicije u hotelijerstvu, vlasnicima hotela je pruženo tehničko znanje kroz izradu energetskih pregleda hotela, u što je uključeno provođenje detaljnih energetskih analiza te predlaganje optimalnih mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, i investicijskih studija koje sadrže detaljne tehno-ekonomske analize s mogućnostima financiranja.

Energetski institut Hrvoje Požar na tržištu djeluje već 22 godine nastavljajući polustoljetnu tradiciju znanstvenih istraživanja na području energetike. Njegovi stručnjaci iz svih područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije mogu ponuditi hotelijerskoj industriji širok spektar energetskih i ekonomskih analiza te rješenja za optimizaciju poslovanja u sektoru energetike, podižući konkurentnost i ostvarujući dodatnu vrijednost hotela.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads