DOBA fakultet – Neprestano učenje danas je način života

doba-fakultet-neprestano-učenje-danas-je-način-života
DOBA Fakultet je fakultet s tradicijom, međunarodnom akreditacijom kvalitete, EU standardima, akreditiranim suvremenim programima i 15-godišnjim iskustvom u on-line obrazovanju.

Pripremila: Lana Milčec
Foto: DOBA Fakultet

U listopadu 2014. godine postali smo prva i jedina visokoškolska institucija u Jugoistočnoj Europi s međunarodnom akreditacijom kvalitete on-line studija UNIQUe (European Universities Quality in e-Learning), koju dodjeljuje Europska zaklada za kvalitetu u e-obrazovanju (EFQUEL), te koja se usredotočuje isključivo na kvalitetu e-obrazovanja.

Na našem smo fakultetu uvjereni, da kvalitetu fakulteta pokazuju u najvećoj meri njegovi diplomanti. Ponosni smo na činjenicu da 64% naših diplomanata odmah nakon diplome doživi pozitivne promjene u životu – unaprijeđeni su na poslu, dobiju veću plaću ili promijene posao.

On-line studij

Studenti kod on-line studija nikada nisu sami. Nudimo im potpunu podršku od početka do kraja njihovog studija. On-line mentor najvažniji je dio on-line studija i prati studente 7 dana u tjednu.

On-line studiji vrlo su aktivni studiji, rokovi za predavanje zadataka su tjedni – svakoga dana u tjednu studente prati, usmjerava, potiče i daje povratne informacije o zadacima – on- line mentor. Zato je njegova odgovornost najveća. On-line mentor je stručnjak iz prakse predmeta, dobije svoju malu grupu od 25-30 studenata i radi s njom tijekom trajanja predmeta.

Na DOBA Fakultetu obrazuju se mentori pa tako svaki mentor mora proći trening, kojega mora uspješno završiti i koji traje on-line 4-5 tjedana. Tek u slučaju uspješnog završetka treninga, mentor može dobiti prvu grupu studenata. Studenti na kraju svakog predmeta ocjenjuju cijeli predmet (između ostalog i mentora).

 

Dobre ocjene i ispunjena biografija više nisu garancija za karijeru u budućnosti.

 

Predavači na našem fakultetu su Slovenci, vrhunski stručnjaci iz prakse, studentima su na raspolaganju i menadžeri programa i tehnička podrška tijekom cijelog studija.

Koncept studija

On-line studij u svijetu već ima tradiciju. Glavna prednost koju navode studenti kod upisa u on-line programe je vremenska fleksibilnost – studiraju kad njima odgovara, iz inozemstva, na poslovnom putu, od kuće, s posla… te tako imaju vremena i za posao, obitelj i hobije.

Karakteristike on-line studija na DOBA Fakultetu su Virtualno obrazovno okruženje Blackboard (jedan od najmodernijih okruženja, kojeg upotrebljava više od tisuću sveučilišta u više od 80 država u cijelom svijetu), koje predstavlja tehničku potporu on-line studiju. Sadržaji studija prilagođeni su radnim iskustvima, a primjeri su praktični i usklađeni sa standardima života, te radnim mjestima studenata.

Praktičnost studija postižemo pomoću profesora – praktičara i zadacima. Modularno izvođenje predmeta (jedan za drugim – samo jedan predmet odjednom) i aktivan rad na zadacima svakog tjedna, čine on-line studente jako samodiscipliniranim, dobrim u planiranju vremena i timski uspješnijim.

Za on-line studij potrebni su dobra organiziranost rada i vremena, samodisciplina i inicijativnost, a to je potrebno i kod zapošljavanja.

Praktičan rad

Svaki predmet podijeljen je na tjedne, u svakom tjednu postoje 3-4 individualna i timska zadatka, koji su svi praktične prirode. Studenti tijekom tjedna aktivno rade – individualno i timski.

On-line studiji na DOBA Fakultetu zbog praktičkih su sadržaja i rada na primjerima iz prakse posebno prilagođeni zaposlenim osobama s iskustvima na svom radnom području, koje se žele dodatno obrazovati i stečena znanja odmah prenijeti na svoje radno mjesto. Kandidati za studij mogu on-line studij i primjere pravih zadataka iz predmeta besplatno isprobati bilo kada na našoj internetskoj stranici www.doba.hr.

doba-fakultet-neprestano-učenje-danas-je-način-života

DOBA studij u Hrvatskoj

Na hrvatskom jeziku već četvrtu godinu zaredom izvodimo on-line programe i još uvijek smo jedini koje on-line studije izvodimo u cjelini. Na hrvatskom jeziku izvodimo tri on-line programa:

– Marketing, društveni mediji i odnosi s javnošću (preddiplomski studiji/bachelor program
– Poslovanje (preddiplomski studiji/bachelor program)
– Master program Međunarodno poslovanje (diplomski program/master)

U 2016./2017. godini počinjemo s izvođenjem dvaju novih programa na hrvatskom:
– Poslovanje i upravljanje u turizmu (preddiplomski studiji/bachelor program)
– Marketing i prodaja (diplomski program/ master)

Upis u sve programe moguć je već u veljači 2016., početak studija je u ožujku 2016. Sve informacije o programima i upisu dostupne su na www.doba.hr.

doba-fakultet-neprestano-učenje-danas-je-način-života

Cjeloživotno obrazovanje

Na DOBA Fakultetu smo uvjereni da uspješnost poduzeća i pojedinca danas ovisi o znanju. Neprestano učenje danas je način života. Mislimo da su toga sve svjesnija i poduzeća, koja obrazuju zaposlenike
za uspješnu budućnost. Poslodavci žele zaposlenike sa svojstvenom predodžbom o svijetu, radoznale i oduševljene novim spoznajama, spremne na neprekidno učenje i one koji se energično suočavaju s izazovima.

Dobre ocjene i ispunjena biografija više nisu garancija za karijeru u budućnosti. Osim stručnih znanja u budućnosti prilikom zapošljavanja bit će vrlo važna socijalna inteligencija – odanost, fleksibilnost, inovativnost, radoznalost, hrabrost za nove izazove, empatija, sposobnost entuzijazma.

Na DOBA Fakultetu pratimo suvremene trendove i tako idemo ukorak s promjenom karijernih trendova, budući da u našim programima dajemo veliki naglasak na razvijanje socijalnih kompetencija u predmetima, a također je važno i da se u on- line studiju razvijaju kompetencije kao što su organiziranost, samoinicijativnost, rad u timovima, odgovornost…

Na DOBA Fakultetu razvijamo i izvodimo i različite oblike cjeloživotnog učenja:
– Studenti mogu steći dodatna znanja iz područja učenja, mekih vještina, koje su poduzećima potrebne…
– Tijekom studija studenti rade na pravim primjerima iz poduzeća.
– Pojedinci, koje zanima određeni predmet, mogu se u njega uključiti za vrijeme njegova trajanja i nije nužno da su studenti DOBA Fakulteta.
– On-line seminare, takozvane webinare, o aktualnim temama održavamo tijekom studija kako za studente, tako i u promotivne svrhe, za sve koje sadržaj webinara zanima. Webinar je besplatan.
– Kratki on-line moduli aktualne tematike, korištenje društvenih medija u poduzećima, traju jedan tjedan.
– Tijekom godine organiziramo od 3-5 gostujućih predavanja domaćih i stranih stručnjaka na aktualne teme; predavanja su besplatna i izvode se klasično u Zagrebu i Splitu, ili on-line.
– Organiziramo i okrugle stolove, stručne konferencije…

Prošlost i budućnost DOBA-e

doba-fakultet-neprestano-učenje-danas-je-način-životaDOBA, jedan od prvih privatnih obrazovnih zavoda u Sloveniji, osnovan je 1990. godine. Tome je doprinio i splet okolnosti. Naziv je složenica početnih slova obaju prezimena – DOminko-BAloh, a riječ DOBA ima i drugo značenje – u svakoj životnoj dobi moramo učiti. Poslovna grupa DOBA obiteljsko je poduzeće.

Nekoliko godina nakon osnivanja pridružio se i suprug direktorice koji je ekonomist i na DOBA-i vodi financijske poslove. Kći Polona se pridružila 2004. godine, nakon što je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Ljubljani.

“Zajedno sa suradnicima već na početku smo imali viziju i ciljeve, tražili smo nove puteve na kojima ostvariti ciljeve. Danas je na DOBA-i zaposleno 36 suradnika, u radu još sudjeluje više od 230 vanjskih suradnika, te s više od 100 programa formalnog i neformalnog obrazovanja doprinosimo kvalitetnoj ponudi obrazovanja u Sloveniji i u inozemstvu.

Razlika između uspješnih i neuspješnih danas je u koraku. Uspješni taj korak naprave, a neuspješni ne.

 

U dvadeset i pet godina na DOBA-i je steklo nova znanja, razvijalo svoje sposobnosti i kompetencije 61.740 učesnika i studenata. I u budućnosti želimo slijediti našu viziju: „DOBA – škola, koja vidi dalje.

“Želimo postati jedan od vodećih fakulteta za on-line obrazovanje u Europi i globalno priznati fakultet na ovom području, prepoznatljiv po pedagoškom inoviranju, otvorenosti, društvenoj odgovornosti, uvjerenju u trajnu izvrsnost, te poduzetnički usmjerenim i društveno odgovornim studentima, koji su spremni rješavati aktualne gospodarske probleme i društvena pitanja”, izjavila je direktorica fakulteta.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads