Bale – grad hotel

bale-grad-hotel
Obiteljski hotel La Grisa nalazi se na jugozapadnom dijelu istarskog poluotoka, u slikovitom ambijentu starog gradića Bale, udaljenog 13 km od Rovinja i samo 7 km od mora. Hotel se nalazi u samom centru Bala, u jednoj od najstarijih ulica po kojoj je i dobio ime. Destinacija za poželjeti,
a ambijent za istražiti. Pa krenimo!

Pripremila: Lana Milčec
Foto: La Grisa

Mali obiteljski hotel „La Grisa“, u sklopu kojeg se nalazi i istoimeni restoran, otvoren je prije otprilike 5 godina. Ideja za projekt potječe od njegovih vlasnika, gospođe Melihe i gospodina Lutva Murića, koji su se prije više od 20 godina odlučili doseliti u malo mjesto Bale te tamo osnovati obitelj.

Sama ideja za otvorenje hotela došla je prije otprilike 10 godina kada se gospodinu Lutvu pružila prilika kupiti staru kuću u samom centru Bala koja je već duže vrijeme bila napuštena. Nakon toga, strpljivo je tražio vlasnike okolnih napuštenih kuća kako bi jednog dana ostvario projekt i povezao te kuće u jednu cjelinu. Nakon 5 godina uspio je sakupiti 8 katastarskih čestica te od njih napravio krasan mali hotel s pripadajućim restoranom.

Hotel danas ima 20 soba i 2 hotelska apartmana.

Dizajn hotela

Vizija hotela, koju dijeli i sama općina Bale, jest ideja o samom gradu kao „Gradu hotelu“ gdje svaka kuća predstavlja sobu, a ulice hodnike. I upravo zbog toga u samom dizajniranju hotela vodilo se kombinacijom modernog i tradicionalnog stila.

Dizajn interijera projektirao je studio arhitekt „Zoom“ iz Bala dok umjetnička djela koja doprinose dizajnu hotela pripadaju umjetniku Naseru Hamzi. Sve su sobe prostrane i elegantno namještene u kombinaciji modernog i tradicionalnog stila s detaljima poput umjetničkih slika lokalnog umjetnika koji inventivno kolažira nađene predmete u Balama, a s prozora nekih soba na višim katovima prostire se pogled na 7 kilometara udaljeno more te predivno otočje Nacionalnog parka Brijuni.

bale-grad-hotel

Heritage hotel

Hotel je smješten u staroj gradskoj jezgri zbog čega je i dobio titulu hotela baštine. Heritage hotel ili hotel baština označava kategoriju hotela koji se nalazi u staroj gradskoj jezgri i u staroj građevini, a hotel La Grisa je ispunio sve uvjete za dobivanje prestižne titule: pomno su obnovljene stare zgrade, sačuvao se stari štih te je svemu dodana doza modernosti i glamura.

U očuvanju tradicije i baštine pomaže i restoran koji je otvoren svima, a ne samo gostima hotela. Nalazi se na mjestu gdje se nekad nalazila oštarija „Alla Pace“, odnosno kod obitelji Pace, a značenje talijanske riječi pace jest – mir. Oštarija je u to vrijeme bila nadaleko poznata kao jedno od najboljih mjesta u okolici. U restoranu se nude tradicionalna jela s modernim štihom pripremljena od svježih namirnica, prirodno uzgojenog povrća iz njihovog vrta te ponudom specijaliteta od autohtonog boškarina.

Restoran vode kuhar Nikola Vuković koji pomno kreira sva jela s puno ljubavi i mašte, a cijelu priču zaokružuje sommelier Marko Divić koji će uz svako jelo pomno odabrati jedno od 50-ak vina s vinske karte kako bi upotpunio savršeni okus pripremljenog jela.

bale-grad-hotel
bale-grad-hotel

Nagrada za rad

Kao nagrada za uložen trud, prošle godine proglašeni su najboljim malim i obiteljskim hotelom. U konkurenciji je bilo 125 malih hotela iz cijele Hrvatske. Ta nagrada pokazuje da su, kako kažu, na dobrom putu, da marljivo rade i prepoznaju važnost gosta koji nije samo broj sobe. Upoznati navike gosta i u skladu s time ponuditi najbolji mogući doživljaj, ne samo hotela, već i cijelog mjesta, misija je ovog hotela. Njihov rad ovdje ne prestaje, već se trude napredovati i ulagati u nove kapacitete i sadržaje.

Prošle godine proglašeni su najboljim malim i obiteljskim hotelom te su dobili titulu hotela baštine.

 

Cilj je do 2017. godine otvoriti enoteku ispod šterne (bunara) stare preko 150 godina koja doprinosi cijeloj priči o očuvanju tradicije. U njoj će gosti moći kušati tradicionalna vina i lokalna maslinova ulja te nezaobilazni istarski pršut.

Osim toga, namjera je i proširiti hotel te ga opremiti s dodatnih 10 smještajnih jedinica, zatvorenim bazenom, wellnessom, fitnessom, kongresnom dvoranom te stomatološkom ordinacijom kako bi gostima tijekom cijele godine mogli ponuditi potpuni doživljaj i ugodnu atmosferu bez obzira u koje doba godine dolazili. Ponosni su na dosadašnji uspjeh, u odnosu na 2014. godinu povećao se broj gostiju za 15%, a u 2015. godini imali su 5 470 ostvarenih noćenja.

Trenutni pokazatelji popunjenosti za ovu godinu iznimno su dobri te se nadaju još jednoj uspješnoj sezoni.

bale-grad-hotel
bale-grad-hotel

Postati brend

U La Grisi su svjesni činjenice da je hotel postao pravi brend i to dokazuje koliko su daleko stigli od one početne ideje o malom hotelu. Stvorili su brend tako da su maksimalno iskoristili ono što imaju i sa čime raspolažu, kombinirajući s onime što najbolje znaju, po čemu se razlikuju od ostalih većih hotela, a to je – svakom gostu ponuditi novo i jedinstveno iskustvo, novi doživljaj, osjećaj doma te bijeg od svakodnevnog stresa i gužve u malom gradiću koji odiše zajedništvom, tradicijom, kulturom i netaknutom prirodom.

I upravo je uspješna suradnja s lokalnom Turističkom zajednicom i Općinom Bale omogućila individualizirani pristup gostima i formiranje ponude koja bi zadovoljila sve njihove želje i potrebe.

Zajedničkim radom uspješno su kreirali ponudu po mjeri svakog gosta koji dolaskom u Bale, u hotel La Grisa može upoznati priču, tradiciju, kulturu, način života samog mjesta i njegovih mještana te uživati u kulturnim manifestacijama koje svake godine organizira Turistička zajednica Bale.

Turizam u Hrvatskoj

Hrvatski se turizam iz godine u godinu poboljšava, širi svoju lepezu ponuda te pokazuje trend za luksuznim turizmom prema individualnoj želji gosta. Istra kao regija sigurno ne zaostaje za takvim trendom, dapače, kao regija mogu biti izrazito zadovoljni stanjem u turizmu i raznolikom ponudom koju prezentiraju gostima. Naravno da uvijek postoji mjesta za napredak, zahtjevi se gostiju konstantno mijenjaju pa treba prepoznati ono što gost želi i ponuditi mu najbolji mogući proizvod.

Hotel La Grisa se izrazito dobro snalazi u dosadašnjoj priči o hrvatskom i istarskom turizmu, posebice u namjeri da na vrhunski individualizirani način pristupi svakom gostu koji boravi u hotelu. Ponuditi gostima najbolje od lokalne tradicije, kulture, gastronomije i duha koji prožima ovaj srednjovjekovni gradić nastojanje je ovog hotela, a ako gostu to još dodatno ostane u lijepom sjećanju, uspjeh je zagarantiran.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads