Art&Business – sve je u ideji!

INTERVJU - Ekrem Dupanović, Media marketing
art&business-sve-je-u-ideji
Emocija igra ulogu kod stvaranja brenda u svim branšama pa tako i kulturi. Kroz kulturu se višestruko vraća, jer kultura nadahnjuje i obogaćuje život ljudi. Sretni ljudi preduvjet su za stvaranje uspješne nacije, a s time dolazi i ono što sponzori priželjkuju: profit nakon ulaganja.

Pripremila: Lea Brezar
Foto: Media marketing

Kultura kao afirmacija biznisa, vani je trend i uobičajena praksa. Kako stvari stoje u regiji?
Kao ni po mnogim drugim stvarima, tako se s razvijenim svijetom ne možemo mjeriti ni po poimanju značaja kulture i umjetnosti za razvoj biznisa. U razvijenim zemljama kompanije za izdvajanja u kulturu i umjetnost ne plaćaju porez. S druge strane, naše kompanije očekuju od sponzorstva direktan povrat investicije kroz povećanje prodaje svojih proizvoda i usluga, a to je pogrešan način razmišljanja.

Kultura i umjetnost obogaćuju život ljudi, čine ih zadovoljnijim, a zadovoljan čovjek je spreman na veću potrošnju i investicije i to bi trebao biti glavni motiv sponzorima.

Možemo li reći da su tvrtke koje podržavaju kulturna događanja, svjesnije važnosti komunikacije svog brenda u tom kontekstu? S obzirom na kulturna događanja, gdje se uvijek radi o direktnoj vezi emocije i inspiracije pojedinaca – što onih koji stvaraju, što onih koji primaju.
Moglo bi se reći da je to tako. Ali, ponavljam, nije toliko bitna komunikacija samog brenda koliko dobrobit za cijelo društvo čiji su tvrtke važan dio. Sponzorstvo ima, naravno, pozitivne prednosti i za sam brend, ali to nije isključivi razlog da bi netko podržao projekt iz kulture i umjetnosti. Sberbank je, recimo, u svojim pravilima zapisala da se u njenim poslovnicama diljem svijeta može puštati samo jazz muzika. To je bio dovoljan razlog Sberbanci u Sarajevu da sponzorira Sarajevo Jazz Fest.

Portal Art&Business

S obzirom da ste dugogodišnji marketingaš, osnivač portala Media marketing, mjesta na kojem možemo pratiti sva događanja u strukovnom svijetu, recite nam što Vas je motiviralo da pokrenete portal Art & Business?
Ja sam već 46 godina u marketingu. Najveći dio tog vremena bavio sam se sponzorskim projektima i to uglavnom sponzorstvom u sportu. Sponzorstvo u kulturi i umjetnosti me privlači jer ima više prestiža i sjaja, ta vrsta sponzorstva predstavlja leptir – mašnu u marketingu.

Što sam više ulazio u tu oblast, to sam više shvaćao da postoji problem i na strani onih koji traže i na strani onih koji daju novac za sponzorstvo. U sportu se sve može točno izračunati, za svaki sport postoje točni podaci koliko je jedan sponzor vidljiv u jednom satu televizijskog prijenosa. Pomnožite taj broj s ukupnim brojem sati prijenosa jednog sportskog događaja i uzmite u obzir sve zemlje koje su taj događaj prenosile.

Budućnost svih ekonomija ovoga svijeta je u kreativnim idejama, a njih najviše ima u agencijama. Sve je jednostavno, samo treba imati ideju.

 

Onda izračunajte koliko ste minuta bili viđeni, koliko košta jedna minuta oglašavanja u pojedinoj zemlji i točno dobijete koliko ste dobili više nego da ste kupovali vrijeme u klasičnim reklamnim blokovima. Kod kulture i umjetnosti ne ide tako. I zato smo pokrenuli portal Art&Business kako bismo educirali i sponzore i sponzorirane.

Art&Business Award

Za iduću godinu planirate neka zanimljiva događanja te ste stvorili i zanimljivu nagradu za kulturne projekte: Art & Busines Award; recite nam nešto o tome?
Iduće godine u studenom ćemo u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu organizirati veliku konferenciju o sponzorstvu u kulturi i umjetnosti na kojoj ćemo govoriti o primjerima dobre sponzorske prakse u regiji i svijetu. U okviru konferencije organizirat ćemo i gala svečanost dodjele nagrada za najbolje sponzorske strategije u kulturi i umjetnosti. Želimo promovirati sponzorstvo i odati počast najboljim organizatorima i najboljim sponzorima.

Klasici oglašavanja Media Marketinga, zamišljen kao centralni godišnji događaj regionalne komunikacijske industrije koji bi se svake godine održavao u drugom gradu Adriatic regije, projekt je koji slavi klasike oglašivačke industrije. I tu se dogodilo spajanje umjetnosti i biznisa. Nameće nam se ideja da je umjetnost Vaša strast?
Klasici oglašavanja je koncert klasične glazbe kojeg namjeravamo organizirati jednom godišnje, uvijek u drugoj metropoli regije i s drugim filharmonijskim orkestrom kao neku vrstu praznika komunikacijske industrije. Namjera nam je da na koncertu okupimo lidere oglaši- vačke industrije iz agencija, medija i oglašivača, da zajedno slave kreativnost i svoje uspjehe. Budućnost svih ekonomija ovoga svijeta je u kreativnim idejama, a njih najviše ima u agencijama.

Sve je jednostavno, samo treba imati ideju. Kada su jednog slavnog kompozitora pitali kako uspijeva skladati tako sjajna djela klasične glazbe, odgovorio je: “Vrlo jednostavno. Ja samo poredam sedam nota onako kako to nitko prije mene nije uradio i to je to.” Pitali su i jednog slavnog kipara kako je napravio jednu fantastičnu statuu slona. Njegov odgovor je bio: “Vrlo jednostavno. Uzeo sam jedan veliki mramorni blok i s njega odstranio dijelove koji ne liče na slona.” Sve je u ideji!

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads